Sorodne objave

 

Med 4. in 9. junijem 2011 bo Avstrija uvedla začasni ponovni nadzor na notranjih schengenskih mejah, med drugim tudi s Slovenijo, zato bodo avstrijski varnostni organi na vseh večjih mejnih prehodih opravljali mejno kontrolo. Pred odhodom na pot preverite veljavnost svojih dokumentov!

Avstrija bo med 7. in 9. junijem 2011 na Dunaju gostila Svetovni ekonomski forum EU : centralna Azija 2011. Da bi zagotovila večjo varnost dogodka, bo zato skladno s 23. členom Zakonika o schengenskih mejah uvedla začasni ponovni nadzor na notranjih schengenskih mejah s Slovenijo, Nemčijo, Italijo, Švico, Madžarsko, Češko in Slovaško ter na letališčih.

Od 4. junija (od 00. ure) do vključno 9. junija 2011 (do 24. ure) bodo tako avstrijski varnostni organi na vseh večjih (nekdanjih) mejnih prehodih opravljali mejno kontrolo, kot smo jo poznali na slovensko-avstrijski meji pred vstopom v schengen oz. jo slovenska policija še danes opravlja na zunanji schengenski (slovensko-hrvaški) meji.

Povsod drugod vzdolž avstrijske meje bodo opravljali selektivno mejno kontrolo s pomočjo mobilnih policijskih enot. Avstrijski policisti bodo tako lahko preverjali veljavnost dokumentov, potrebnih za prestop meje, izpolnjevanje pogojev za vstop v državo, opravljali bodo kontrolo potnikov, prevoznega sredstva in stvari, ki jih ima oseba s seboj, in po potrebi zadržali ali celo zavrnili osebo.

Vse, ki bi v tem času želeli prečkati slovensko-avstrijsko mejo, opozarjamo, da to lahko storijo samo na lokacijah, kjer so bili v preteklosti mejni prehodi, in z ustreznimi veljavnimi dokumenti, predvidenimi za prestop meje (veljavna osebna izkaznica ali potni list; tujci, ki prebivajo v Sloveniji morajo posedovati tudi dovoljenje za prebivanje). Če osebe ne bodo izpolnjevale omenjenih pogojev, jih bodo avstrijski varnostni organi lahko zavrnili in celo denarno kaznovali.

Med uvedbo ponovnega nadzora zato lahko prihaja do zgostitev prometa na slovensko-avstrijski meji, vendar večjih zastojev ne pričakujemo. Edina izjema je mejni prehod Šentilj, kjer v nedeljo, 5. junija 2011, predvsem v popoldanskem času pričakujemo povečanje prometa z možnostjo daljših zastojev zaradi vračanja vernikov iz Zagreba, kjer se bo ta dan zaključil dvodnevni obisk papeža. Povečan promet in daljše čakalne vrste zato lahko pričakujemo tudi na hrvaško-slovenski meji, predvsem na mejnem prehodu Gruškovje.

 

Vsem, ki se bodo v teh dneh odpravljali v Avstrijo, svetujemo, da pred odhodom preverijo veljavnost svojih dokumentov in se informirajo o možnih zastojih ter čakalnih dobah pri prestopu meje. Priporočamo tudi uporabo manj obremenjenih prometnih komunikacij.

 

 Mejne zadeve in tujci