Sorodne objave

 

V okviru vsakoletnega, že tradicionalnega srečanja šefov policij pred turistično sezono sta se danes, 13. julija 2009, v Zagrebu srečala šefa slovenske in hrvaške policije.

OliverGrbic JankoGorsek

 Prva moža hrvaške in slovenske policije Oliver Grbić in Janko Goršek


Slovensko delegacijo so poleg v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška sestavljali še direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, vodja Sektorja mejne policije Melita Močnik, vodja Sektorja za mednarodne odnose Vladimir Pocek in slovenski policijski ataše na Hrvaškem Jože Sironič.

Iz hrvaške policije so se srečanja udeležili v. d. glavnega ravnatelja policije Oliver Grbić, načelnik Urada ravnatelja policije Krunoslav Borovec, načelnik Uprave za mejo Nikola Milina in načelnik Uprave policije Zoran Ničeno.

Šefa policij sta spregovorila o operativnem sodelovanju policij med turistično sezono ter implementaciji Protokola o mešanih patruljah in Protokola o prehodu čez državno območje drugega pogodbenika zaradi opravljanja dela na lastnem državnem območju. Govorila sta tudi o izvajanju Sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, problematiki zavrnjenih vstopov hrvaškim državljanom v Slovenijo in sporočanju statistike Agenciji za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije (Frontex).

Sodelovanje s hrvaško policijo je na vseh področjih dela uniformirane policije dobro. Policijske uprave, ki mejijo s Hrvaško, dnevno izmenjujejo podatke s hrvaškimi policijskimi enotami.

Na področju dela prometne policije sta šefa policij govorila o načrtovanih aktivnostih za izboljšanje stanja prometne varnosti v poletnih mesecih. Sodelovanje v turistični sezoni poteka dobro, in sicer se policiji medsebojno redno obveščata o zastojih in drugih izrednih dogodkih na cestah, redno si tudi izmenjujeta aktualne informacije v zvezi s skupnimi poostrenimi nadzori prometa.

Slovenska in hrvaška policija prav tako stalno sodelujeta na področju mejnih zadev in tujcev. Kot vsako leto se je tudi letos slovenska mejna policija pripravila na turistično sezono in v ta namen sprejela dogovor o sodelovanju s hrvaškimi mejnimi organi (medsebojno obveščanje o povečanem prometu in čakalnih dobah na mejnih prehodih, odpiranje dodatnih kontrolnih stez na mejnih prehodih, preusmeritev prometa na vzporedne, manj obremenjene mejne prehode idr.).

Na področju javnega reda in miru slovenska policija dobro sodeluje s hrvaško predvsem pri izmenjavi podatkov o potovanju organiziranih navijaških skupin ter obiskih različnih športnih klubov v Sloveniji ali njihovem potovanju čez državo.

Sodelovanje s hrvaško kriminalistično policijo je odlično, kar potrjuje niz uspešnih skupnih kriminalističnih preiskav v preteklosti. Dobro je tudi sodelovanje na področju mednarodnih civilnih misij, saj sta policiji izvedli veliko skupnih usposabljanj.

Šefa slovenske in hrvaške policije sta se v pogovorih dotaknila tudi sobotnega dogodka, ko so s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja policisti pri mejni kontroli v Dobovi preprečili eksplozijo bombe. Slovenski policisti skupaj s hrvaškimi kolegi še zbirajo obvestila in izvajajo druge preiskovalne ukrepe.

Srečanje je potekalo v prijateljskem in konstruktivnem vzdušju. Goršek in Grbić sta se strinjala, da je sodelovanje med policisti obeh držav odlično in poudarila pomen ohranjanja in krepitve dobrih odnosov med obema policijama.