Sorodne objave

 

Štiri policiste, ki so v petek zvečer na Postaji mejne policije Dobova obvladali 59-letnega Hrvata ter s hitro in prisebno reakcijo preprečili eksplozijo bombe, so danes, 14. julija 2009, v Beli galeriji MNZ sprejeli predsednik slovenske vlade, ministrica za notranje zadeve in v. d. generalnega direktorja policije. Policisti so ob tej priložnosti prejeli tudi medalje policije za hrabrost.

IMG 9199

Policisti so osumljenca s petimi ročnimi bombami, potnika na mednarodnem vlaku, prijeli zvečer 10. julija na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova. Pri mejni kontroli na Postaji mejne policije Dobova je osumljenec aktiviral eno od bomb, a so policisti eksplozijo pravočasno preprečili. V trenutku, ko je osumljenec iz žepa potegnil bombo M75 in iz nje potegnil varovalko ter jo odvrgel na tla, je namreč eden od policistov z bliskovitim odzivom preprečil aktiviranje bombe. Prijel je osumljenčevo roko, v kateri je bila bomba, tako da t. i. žlička ni odletela in se bomba ni aktivirala. Policistu so takoj na pomoč priskočili sodelavci in 59-letnika obvladali.

Več o samem dogodku v informaciji z novinarske konference: Potnik pri mejni kontroli v Dobovi aktiviral bombo - policisti preprečili eksplozijo in v Ljubljani preiskali vlak.

S strokovnim pristopom, ki je presegel golo izpolnjevanje poklicnih nalog, so ti policisti tako preprečili najhujše. S hrabrostjo in požrtvovalnostjo so zavarovali življenje svojih sodelavcev in življenje osumljenca, pa tudi predstavnikov slovenske oblasti. Zelo verjetno je namreč, da je osumljenec bombe nameraval aktivirati pred pomembnejšimi državnimi ustanovami v Ljubljani in izvesti napad na najvišjega slovenskega politika.

Medalje policije za hrabrost, ki so jo ob tej priložnosti prejeli, so zahvala za odlično opravljeno delo pri izpolnjevanju varnostnih nalog in za izkazano izjemno hrabrost pri reševanju ljudi in premoženja, ob kateri so v nevarnost izpostavili svoje lastno življenje.

IMG 9413

Na fotografiji z leve v. d. generalnega direktorja policije, prejemniki medalj policije za hrabrost, policisti PMP Dobova Milan Žalnik, Tomaž Krejan, Jürgen Racman in Aleš Cesar, predsednik vlade in ministrica za notranje zadeve

IMG 9311

Medalje so policistom podelili predsednik vlade Borut Pahor, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Vsak je poleg priznanj v skladu s 6. členom Pravilnika o priznanjih policije prejel tudi simbolično denarno nagrado.

IMG 9338

Predsednik Vlade RS Borut Pahor je ob podelitvi nagrad policistom dejal, da je ponosen nanje, ter jim čestital: "Vsi - jaz, vlada, državljanke in državljani smo ponosni na vaše ravnanje. S svojim dejanjem ste še okrepili zaupanje, da delate profesionalno, predano in pogumno in je zato varnost taka, kot si vsi želimo. Danes boste prejeli odlikovanje, vendar vem, da tega niste storili zato, da bi ga prejeli, ampak zato, ker opravljate svoje delo po svoji najboljši volji, moči, sposobnosti, profesionalnosti in predanosti."

IMG 9325

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je na sprejemu dejala, da se bomo šele sčasoma zavedli, kako veliko nevarnost in kako katastrofalne posledice so policisti preprečili. "Z dejanjem, pri katerem ste sodelovali v petek, ste ponovno dokazali, da si policija zasluži ugled, ki ga je deležna v tej družbi. Vedno sem verjela v delo in v poslanstvo policistk in policistov, s tem petkovim dejanjem pa ste me v tej veri zagotovo še utrdili," je nagovorila zbrane policiste, ki so s premišljenim ravnanjem in strokovnostjo ne le obvladali nevarno situacijo, ampak tudi preprečili morebitne žrtve.

IMG 9288

Zahvalimo se lahko samo vztrajnosti, doslednosti in pogumu policistov, ki so izvajali postopek preverjanja oseb v schengenskem informacijskem sistemu ter na tej podlagi izločili osumljenca, ter hitri in prisebni reakciji policistov na postaji mejne policije, da ni prišlo do tragedije, je dejal v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek in dodal, da je tudi on zelo ponosen nanje. V opisanih aktivnostih ni bil namreč nihče poškodovan, čeprav bi bile lahko posledice, če bi bomba eksplodirala, izredno tragične. Po njegovih besedah so takšni primeri dokaz, da so "naši, slovenski policisti lahko v ponos slovenskim državljanom in da je policija vredna njihovega zaupanja." Dodal je še, da so se policisti s tem dejanjem "zapisali v zgodovino". 

IMG 9429

Policist Aleš Cesar, ki je v ključnem trenutku zgrabil osumljenčevo roko in tako v zadnjem hipu preprečil aktiviranje ročne bombe, nato pa skupaj s sodelavci obvladal osumljenca, je odgovarjal na številna novinarska vprašanja.

IMG 9263 1