Sorodne objave

 

Da bi spodbudili sodelovanje med vsemi institucijami, ki se vključujejo v proces varovanja zračnega prostora, smo danes, 20. septembra, predstavniki vojske, policije in letaliških služb pripravili skupno vajo urjenja postopkov v primeru ugrabitve letala s teroristično grožnjo.

Urjenje se je začelo z vzletom potniškega letala Turbolet L-410, ki je po scenariju vaje v popoldanskih urah vzletelo z letališča Edvarda Rusjana v Mariboru proti Madžarski. Takoj po vzletu je spremenilo smer in se obrnilo proti Ljubljani, pri tem pa je pilot oddal klicni znak za pomoč v sili s kodo 7500, ki pomeni ugrabitev letala. Komunikacija z letalom je bila prekinjena, letalo pa ni oddajalo več svoje pozicije.

IMG_9578

Območna kontrola zračnega prometa je zato Centru za nadzor in kontrolo zračnega prometa na Brniku posredovala informacijo o možni ugrabitvi letala, ta pa je obvestil Poveljniški center Slovenske vojske, ki je na podlagi pridobljenih informacij alarmiral prestreznika Pilatus PC-9. Vojaška Pilatusa, ki sta bila kot dežurni par v pripravljenosti na letališču Cerklje ob Krki, sta že po nekaj minutah prestregla ugrabljeno letalo in ga prisilila k pristanku na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Po pristanku so ugrabljeno letalo prevzele letališke službe, vojaška prestreznika pa sta nad njim krožila še toliko časa, dokler letališka kontrola ni potrdila, da je ugrabljeno letalo ugasnilo motorje. Še pred pristankom letala je policijski operativno-komunikacijski center prejel obvestilo o ugrabljenem letalu in takoj odredil aktiviranje Specialne enote, policijskih pogajalcev in kriminalističnih tehnikov. Na letališču so pristojne službe vzpostavile krizni štab, od koder bo potekala koordinacija vseh aktivnosti.

IMG 9585

Vajeti prevzamejo policisti in začno postopke za primere ugrabitve letala. Nemudoma zavarujejo ožje in širše območje, pri čemer jim pomagajo varnostniki letališke službe, in vzpostavijo komunikacijo med policijskimi pogajalci in ugrabitelji. Ti ne izgubljajo časa in zelo hitro postavijo svojo prve zahteve. Odločijo se, da bodo izpustili prve talce. Ves čas so na kraju prisotni tudi zdravstvena služba in gasilci, ki bi lahko ukrepali ob morebitnem požaru.

IMG 9599

Eden izmed talcev poskusi zbežati, kar pa opazijo ugrabitelji, ki na pobeg odgovorijo s streli. Policija se na takšno dejanje nemudoma odzove z vpadom pripadnikov specialne enote v letalo, ki onesposobijo ugrabitelje in pripeljejo prestrašene potnike na varno, kjer zanje poskrbijo zdravstvene službe.

Skoraj filmski akciji sledi protibombni pregled letala, ki ga opravijo za to posebej izurjeni policisti specialne enote. Šele po takšnem pregledu je namreč zagotovljena varnost kriminalističnim tehnikom, ki nato zavarujejo morebitne sledi in opravijo temeljit kriminalistično-tehnični ogled kraja kaznivega dejanja, s čimer se skupno urjenje zaključi.

Kot je povedal Željko Savič z Generalne policijske uprave se je policija v skupno urjenje postopkov vključila z vsemi operativnimi enotami policije, ki sodelujejo pri reševanju tovrstnih kriznih situacij: kriminalisti Policijske uprave Kranj, policisti Postaje letališke policije Brnik, pripadniki Specialne enote, operativno-komunikacijskim centrom, policijskimi pogajalci in delavci Uprave za informatiko in telekomunikacije, še predvsem s področja radijskih komunikacij.

IMG 9672m

Zvočni posnezek izjave Željka Saviča (mp3) 


Skupno urjenje postopkov vojske, policije in letaliških služb Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je del taktične vaje Slovenske vojske Izziv 2011.

Današnja vaja je pokazala dobro sodelovanje med pristojnimi službami in odlično psihofizično pripravljenost predstavnikov posameznih enot. Kljub dobri usposobljenosti in uspešno izvedeni vaji pa si prav vsi želimo, da vojakom, policistom in  predstavnikom letaliških služb tovrstnega znanja ne bo treba nikoli uporabiti.