Sorodne objave

 

46 predstavnikov policij držav članic Evropske unije danes, 14. oktobra 2011, zaključuje usposabljanje za schengenske evalvatorje, ki ga vodi agencija Frontex.

Udeležencem usposabljanja, med katerimi so bili tudi trije predstavniki slovenske policije, sta poleg predstavnika generalnega sekretariata Sveta EU Berndta Körnerja, vodje usposabljanja Arta Niemenkarija in koordinatorja usposabljanja Hernyka Raczkowskega na današnji zaključni slovesnosti čestitala tudi namestnik izvršnega direktorja agencije Frontex Gil Arias in direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Žibret.

IMG 8889

Z leve: koordinator usposabljanja Hernyk Raczkowski, namestnik izvršnega direktorja agencije Frontex Gil Arias in direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret


Kot je ob podelitvi diplom schengenskim evalvatorjem izpostavil Žibret, je "Slovenija z vstopom v 'schengen' prevzela zelo odgovorno nalogo - v imenu vseh držav članic varovati skupno zunanjo mejo po schengenskih standardih. Za doseganje dobrih rezultatov je potrebno tudi dobro sodelovanje med državami, tako v obliki skupnih usposabljanj in posvetov, kot tudi z izmenjavo dobrih praks, bogatega znanja in izkušenj, saj je to edini način, da še izboljšamo svoje delo in predvsem zagotovimo višjo stopnjo varnosti za vse prebivalce Evropske unije."

IMG 8812

Namen schengenske evalvacije, ki je bo Slovenija deležna že prihodnje leto, je ugotoviti, ali določena država članica še vedno izpolnjuje strokovne standarde schengenskega pravnega reda pri varovanju zunanjih meja Evropske unije. Prva tovrstna evalvacija, ki jo je Slovenija zelo uspešno prestala, je bil pred vstopom Slovenije v schengensko območje. Od takrat je bila slovenska policija deležna številnih sprememb na področju varovanja meja; ustanovljene so bile policijske postaje za izravnalne ukrepe, pokazali so se tudi že prvi učinkoviti ukrepi teh enot, spremenila pa se je tudi zakonodaja s področja varovanja meja.