Sorodne objave

 

Ob mednarodnem dnevu slepih in slabovidnih so policisti treh uprav osebe z okvarami vida osveščali o samozaščitnem ravnanju in drugi varnostni problematiki. V ta namen so se slepi in slabovidni skupaj z lokalnimi policisti podali po mestnih poteh, kjer so spoznavali nevarnosti, ki prežijo nanje, in se učili, kako se jim izogniti.

NG BevkovTrg

Pri takšnem druženju je korist vsekakor obojestranska, saj so policisti lahko bolje spoznali osebe z okvarami vida, te pa se po takšnem sodelovanju s policisti počutijo bolj varne in se lažje vključijo v svoje okolje. Akcija je bila namenjena tako osveščanju slepih in slabovidnih o samozaščitnem ravnanju, zlasti na področju prometne varnosti, pa tudi osveščanju širše javnosti, ki se običajno ne zaveda dovolj, da med nami živijo tudi ljudje z okvarami vida.

NG MedPotjo

Projekt Z roko v roki skupaj za varnost slepih in slabovidnih je najprej zaživel v Policijski upravi Nova Gorica, kjer so letos za slepe in slabovidne pripravili tudi največ aktivnosti. Tako sta se na primer vodja policijskega okoliša in policist Policijske postaje Nova Gorica Marjan Pirc in Boštjan Kragelj 14. oktobra pridružila 16 članom Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki so se pod vodstvom predsednika Igorja Miljavca in drugih strokovnih delavcev peš odpravili po varnih poteh v Novi Gorici, ki jih slepi in slabovidni pogosto uporabljajo. Vsi udeleženci so lahko neposredno ocenili dostopnost poti, spoznali različne arhitektonske in komunikacijske ovire, novogoriška policista pa sta slepim in slabovidnim osebam tudi neposredno svetovala najbolj varno pot za hojo, prečkanje vozišča oz. nasploh varno udeležbo v cestnem prometu.

NG preckanje

Dan mobilnosti v Novi Gorici so udeleženci zaključili v prostorih Mestne občine Nova Gorica, kjer jih je sprejel tudi novogoriški župan Matej Arčon. Sodelovanje med policisti in člani društva slepih in slabovidnih je kot zelo dobro ocenil tudi predsednik društva Igor Miljavec. Nenazadnje se takšna oblika medsebojnega sodelovanja med različnimi institucijami oz. društvi odraža tudi v zadovoljstvu širše lokalne skupnosti, hkrati pa se krepi tudi pozitivna podoba ter povečuje zaupanje v delo policije.

NG skupaj

Projektu so se pridružili tudi novomeški policisti, ki so 13. oktobra s člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto preživeli dopoldan. Društvo združuje člane slepih in slabovidnih z območja 19 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Odziv članov je bil dober in s svojimi nepogrešljivimi spremljevalci so si najprej ogledali prostore policijske uprave.

PA121078

Policijski inšpektor jim je predstavil delo policistk in policistov in jim skušal najbolje opisati, kakšno pomoč jim policisti lahko nudijo. V garaži policijske uprave so jim novomeški policisti predstavili službena vozila in opremo, ki jo uporabljajo pri delu. Obiskovalce je navdušil tudi prikaz vaje službenega psa. V prostorih novomeškega operativno-komunikacijskega centra so izvedeli, kdaj lahko policiste pokličejo na pomoč in dobili odgovore na številna vprašanja o izkušnjah policistov, ki sprejemajo klice na številki 113.

PA121105

Kriminalistka Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto pa je pripravila krajše predavanje na temo, kako lahko sami poskrbijo za svojo varnost, da ne postanejo žrtve kaznivih dejanj. Obisk je bil koristen tudi za policiste, saj so se s pomočjo posebnih simulacijskih očal lahko prepričali, kakšne ovire morajo slepi in slabovidni premagovati v vsakdanjem življenju. Urice, namenjene predstavitvi, so prehitro minile, druženje pa so nadaljevali v avli Policijske uprave Novo mesto, kjer je bila odprta razstava likovnih del članic društva, slabovidnih slikark Tinke Šetina in Rezke Anuš.

NM Tinka

NM Rezka

V avli Policijske uprave Novo mesto sta svoja likovna dela na ogled postavili članici društva slepih in slabovidnih Tinka Šetina in Rezka Anuš.

NM zbor

Odprtje razstave z naslovom "Z roko v roki" so popestrili člani pevskega zbora Mavrica, v katerem so zbrani ljubitelji petja, sicer člani novomeškega društva slepih in slabovidnih. Petje je za osebe z okvarami vida prav posebnega pomena, ker predstavlja pot do sprostitve duha in čustev ter družabnosti in obliko komunikacije z videčimi. S petjem in nastopi zbor Mavrica dokazuje, da ni ovir za širjenje duhovne kulture, uživanje ob glasbi in druženje.

NM v avli

V avli, ki je bila ob tokratnem odprtju skoraj premajhna za številne obiskovalce, sta goste nagovorila direktor Policijske uprave Novo mesto Franc Zorc in predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto Janez Kermc. Razstava "Z roko v roki" bo v avli novomeške policijske uprave na ogled še mesec dni.

NM predstavitev

Projekt Z roko v roki skupaj za varnost slepih in slabovidni je bil uspešen tudi na Gorenjskem. Sodelujoči so se najprej zbrali pred grafično maketo mesta Kranj, poleg zgradbe Občine Kranj. Članom društva slepih in slabovidnih je bil najprej na kratko predstavljen namen projekta in načrtovane aktivnosti. Policisti so izpostavili tudi pomen takšnega skupnega sprehoda po kranjskih ulicah, ki je potekal od zgradbe mestne občine do "Pungarta". Člani društva so tako skupaj s policisti spoznavali varne pešpoti ter nevarnosti in ovire, ki otežujejo gibanje slepih in slabovidnih.

KR 1782

Kranjski policisti so predsedniku Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj izročili še kresničke in odsevne trakove, ki jih je razdelil med varovance društva. Z njimi bodo ti namreč bolj vidni v cestnem prometu, z večjo vidnostjo pa bodo bolje poskrbeli tudi za svojo varnost, saj jih bodo drugi udeleženci lažje in predvsem pravočasno opazili.

KR 1840