Sorodne objave

 

Med 18. in 21. oktobrom 2011 je na Brdu pri Kranju potekal CEPOL-ov seminar o kibernetski kriminaliteti.

IMG 8033

Namen seminarja je bil izmenjati izkušnje in dobre prakse policij posameznih držav pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete, izmenjati znanje s področja računalniške forenzike ter se seznaniti z novimi načini in oblikami kaznivih dejanj s področja informacijskih tehnologij.

Strokovnjaki so na seminarju obravnavali različne načine in vrste napadov na računalniška omrežja s pomočjo t. i. botnet napadov ter njihovo preiskovanje. Govorili so tudi o kaznivih dejanjih in t. i. računalniški forenziki v oblaku, o spolnih zlorabah otrok preko interneta in napadih na fiksno in mobilno telefonijo.

IMG 8341

Udeležence seminarja je pozdravil tudi direktor Uprave kriminalistične policije dr. Jurij Ferme, ki je v svojem nagovoru izpostavil hiter razvoj informacijskih tehnologij in nove oblike kaznivih dejanj. Kot je dejal, mora biti zato mednarodno sodelovanje med organi pregona dobro, njihovo ukrepanje pa hitro in učinkovito.

IMG 7974

''Boj proti kibernetski kriminaliteti zahteva od organov pregona visoke vložke, tako finančne kot kadrovske, zato je treba poiskati načine za boljšo izmenjavo specifičnih znanj, metodologij in sistemov dela organov pregona na področju preiskovanja kibernetske kriminalitete in računalniške forenzike, pri tem pa je pomembno tudi sodelovanje med zasebnim in javnim sektorjem,'' je še dodal Ferme.

Seminarja se je udeležilo 17 strokovnjakov iz kar 14 držav (Velika Britanija, Italija, Nemčija, Španija, Ciper, Poljska, Češka, Estonija, Madžarska, Romunija, Litva, Francija, Švedska, Slovenija), in 16 predavateljev iz Francije, Italije, Grčije in Slovenije ter predstavnica Eurojust-a. Med slovenskimi predavatelji so bili predstavniki Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, Inštituta Jožef Stefan, predstavniki organizacije ARNES SI-CERT ter kriminalisti ljubljanskega in mariborskega sektorja kriminalistične policije.

 

Preventivni nasveti policije: