Sorodne objave

 

Policija ponovno opozarja vse uporabnike bankomatov na previdnost pri dvigu gotovine. V zadnjih dneh smo namreč v Ljubljani in Mariboru obravnavali več primerov nove oblike zlorab, t. i. Cash Trapping.

''Cash Trapping'' ali past za gotovino je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oz. obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži.

2

Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno - bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo.

Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo "past" in si tako nezakonito prilastijo denar.

3

V policiji zato vsem uporabnikom bankomatov svetujemo:

  • Pred dvigom gotovine preverite režo za izdajanje gotovine - ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo.
  • Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu - če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusite z dvigom gotovine.
  • Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršno koli pomoč.
  • Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki obvestite skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata, oz. ostanite pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine.
  • Če sumite, da je na bankomat nameščena takšna naprava, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.