Sorodne objave

 

Na Generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu v Franciji je 7. in 8. februarja 2012 potekalo 60. zasedanje Evropskega komiteja Interpola, ki se ga je v vlogi predsedujočega udeležil tudi predstavnik slovenske policije Borut Selan, vodja oddelka Interpol v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje Uprave kriminalistične policije.

zasedanje

Udeleženci so med dvodnevnim zasedanjem obravnavali več tem, in sicer je potekala razprava o posodobitvi vprašalnika, ki podaja informacije o tem, katere podatke lahko države pridobijo v okviru policijskega sodelovanja in za katere je treba zaprositi na podlagi zaprosila za mednarodno pravno pomoč. Obstoječi vprašalnik je bil posodobljen in dodana so bila vprašanja, ki so jih predlagali tudi slovenski policisti.

BorutSelan

V skladu s pravilnikom je bil v drugi mandat predsedujočega izvoljen predstavnik Interpola Ljubljana Borut Selan.

 

Strokovnjaki so prav tako spregovorili tudi o novih storitvah, ki jih Interpol nudi državam članicam, o sodelovanju med organizacijama Interpol in Europol, o aktivnostih Interpola na  ravni Evropske unije, Projektu ILECUs itd. Zasedanja se je udeležil tudi vodja Urada za zvezo z Interpolom misije UNMIK na Kosovu, ki je aktivno sodeloval predvsem pri razpravi s katerim se je razpravljalo o sodelovanju držav članic s kosovsko policijo.

Delegati so potrdili predlog, da se 61. Zasedanje Evropskega komiteja Interpola, ki bo 12. in  13. septembra 2012, organizira v Sloveniji. Zasedanje bo eden od pomembnih dogodkov, s katerimi bo slovenska policija obeleževala 20. obletnico članstva v Mednarodni organizaciji kriminalistične policije Interpol.

Zasedanja so se udeležili delegati Evropskega komiteja, in sicer predstavniki Litve, Francije, Slovaške, Švedske in  Slovenije ter Podpredsednica Interpola za Evropo v Izvršnem  komiteju Interpola. Zaradi vremenskih nevšečnosti se zasedanja nista udeležila predstavnika Italije in Makedonije. Prav tako so se zasedanja udeležili predstavniki Generalnega sekretariata Interpola, predstavnik posebnega predstavništva Interpola pri EU v Bruslju, uradnik za zvezo Interpola pri Europolu in Uradnik za zvezo Europola pri Interpolu. Predstavnik Slovenije v komiteju, v skladu z odločitvijo vodij Nacionalnih birojev Interpola Jugovzhodne Evrope poleg slovenskih predstavlja tudi interese Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Albanije.