Sorodne objave

 

Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad v okviru evropskega protikorupcijskega usposabljanja organizirata prvo od treh mednarodnih delavnic, ki poteka danes in jutri.

DSC_1024

Vodja Komisije za preprečevanje korupcije mag. Goran Klemenčič in (po pooblastilu generalnega direktorja policije) vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko

 

Delavnice o uporabi tehnologije kot sredstva za učinkovit boj in preprečevanje korupcije se udeležujejo predstavniki protikorupcijskih institucij držav članic EU, schengenskega območja in Zahodnega Balkana.

Kot je v svojem uvodnem nagovoru dejal Robert Črepinko, ki po pooblastilu generalnega direktorja policije trenutno vodi Nacionalni preiskovalni urad, korupcije zgolj z represivnimi ukrepi policije ni mogoče izkoreniniti. "Zato smo si skupaj s partnerji v projektu zastavili zelo ambiciozen načrt in poskušamo z vašo pomočjo celovito obravnavati protikorupcijska prizadevanja skozi prepletanje preventivnih aktivnosti, mednarodnega sodelovanja in preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj. Sodelovanje različnih strokovnjakov pod okriljem projekta treh držav je gotovo recept za uspešno nadaljevanje protikorupcijskih prizadevanj v prihodnje."

"Splošno pomanjkanje proračunskih sredstev v vseh državah ob velikem pritisku zahtevnih primerov terjajo od vodstev različnih organov in institucij veliko kreativnosti, da zmoremo z manj sredstvi storiti vse potrebno. Sodelovanje s sorodnimi institucijami, civilno družbo, strokovnjaki različnih področij, sodelovanje z javnostmi in drugimi udeleženimi je tako postalo še pomembnejše. Program, ki je pred nami, odraža ravno to. Predstavlja zavedanje pomembnosti tega sodelovanja in poskus iskanja rešitev na področjih, o katerih smo še pred kratkim le razmišljali, danes pa postajajo realnost," je še dodal Črepinko.

Evropsko protikorupcijsko usposabljanje je trilateralni projekt, v katerem sodelujejo štiri protikorupcijske institucije treh držav: avstrijski zvezni urad za preprečevanje in boj proti korupciji, slovaški urad za boj proti korupciji ter slovenska Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Projekt bo trajal od leta 2011 do 2013, aktivnosti pa vključujejo dve konferenci in devet delavnic v sklopu treh tematskih delovnih skupin: preventiva (Slovenija), odkrivanje in pregon (Avstrija) in mednarodno sodelovanje (Slovaška). V sklopu projekta EACT s sloganom Praksa se povezuje s prakso je predvidena izdaja več priročnikov, vsebinski poudarek pa je namenjen študiji primerov in izmenjavi praktičnih izkušenj. Otvoritvena konferenca EACT projekta je potekala septembra 2011, zaključna konferenca pa bo leta 2013 v Sloveniji.

Tokratna delavnica je namenjena izmenjavi dobrih praks s področja uporabe tehnologije, kot sredstva za učinkovit boj in preprečevanje korupcije. Cilj delavnice je dvigovanje zavesti o tem, da je bila tehnologija do zdaj premalo uporabljena za namene preprečevanja korupcije in da bi lahko protikorupcijske institucije z obstoječimi javno dostopnimi bazami podatkov, njihovo povezljivostjo in učinkovitejšo rabo tehnologije že zdaj bolje obvladovale ogromen korpus podatkov.

Na delavnici bo sodelovalo več strokovnjakov, npr. mag. Mitja Jermol, predstavnik Instituta Jože Stefan, bo udeležencem predstavil napredne metode in orodja za celostno analizo velike količine podatkov, Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge Dela, bo predstavil analizo lastniških omrežij, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar bo predstavila pravno podlago za dostop do informacij javnega značaja in področje ponovne uporabe informacij javnega sektorja, dr. Matej Kovačič, koordinator analitike in informacijske varnosti na Komisiji za preprečevanje korupcije, bo spregovoril o tehnologiji kot orodju za izboljšanje obstoječih procesov ter predstavil spletno aplikacijo Supervizor kot primer dobre prakse Slovenije na tem področju. Sodelovali bodo še Gašper Žejn iz OpenData.si, najbolj znani hrvaški bloger in aktivist za transparentnost Marko Rakar, ki bo predstavil dejavnosti svoje nevladne organizacije Vjetrenjača (kar v prevodu pomeni mlin na veter) in aplikacijo, s katero je jeseni 2011 na spletu objavil vse podatke o javnih naročilih na Hrvaškem. Na delavnici bodo nastopili še številni drugi udeleženci, ki bodo predstavili dobre prakse s področja uporabe tehnologije v svojih državah.