Sorodne objave

 

Kriminalisti in policisti več policijskih uprav so danes, 11. maja 2012, v zgodnjih jutranjih urah začeli s koordiniranim izvajanjem zaključnih aktivnosti v obsežni mednarodni kriminalistični preiskavi kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. Gre za najobširnejšo zaključno akcijo policije na področju organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije.

Preiskavo so zaradi obsežnosti usmerjali kranjsko, ljubljansko in koprsko okrožno državno tožilstvo. V kriminalistični preiskavi je potekalo tudi obsežno mednarodno policijsko sodelovanje z državami iz EU in Zahodnega Balkana.

V zaključni akciji policije sodeluje okoli 350 kriminalistov in policistov. Med njimi so tudi pripadniki specialne enote, saj so bila določena prijetja in postopki ocenjeni z visoko stopnjo tveganja, ker je bila zaradi podatkov in ugotovitev o posesti orožja na strani osumljencev in nagnjenosti k nasilnim dejanjem podana ogroženost izvajalcev policijskih nalog.

Trenutno poteka med 60 in 70 hišnih preiskav (število se sprotno spreminja zaradi dinamike preiskave), prav tako je odvzeta prostost več kot 60 osebam. Najobsežnejše aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana in Koper.

MarjanFank

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka, pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije (mp3) 


Preiskava več kriminalnih združb, ki so delovale na različnih področjih organizirane kriminalitete, poteka že od leta 2010. Dosedanja preiskava je pokazala, da je več posameznih kriminalnih združb med seboj delovala povezano, dobro organizirano in da je bilo njihovo delovanje notranje usklajeno. Struktura odkritih kriminalnih združb potrjuje, da gre za najvišjo raven organizirane kriminalitete v Sloveniji, posamezni osumljenci pa predstavljajo vrh organizacije na posameznih področjih organizirane kriminalitete.

Povezane kriminalne združbe so delovale na območju Balkana in več držav EU, pri čemer je organizacija aktivnosti potekala na območju Slovenije. Osrednji dejavnosti združb sta bili trgovina s prepovedanimi drogami in orožjem, večina dejavnosti pa je potekala na t. i. balkanski poti. V dosedanji preiskavi je že bila zasežena večja količina različnih prepovedanih drog, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah EU, prav tako je bila zasežena večja količina orožja. Na podlagi podatkov iz preiskave, ki je potekala v Sloveniji, je bilo v tujini že prijetih in priprtih več oseb, ki so izvajale transporte, ki so bili sicer organizirani v Sloveniji.

Trenutno intenzivno potekajo obsežne in različne preiskovalne aktivnosti, ki se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh, vključno s privedbami osumljenih pristojnim sodiščem.