Sorodne objave

 

Na podlagi sporazuma med slovenskim zunanjim in notranjim ministrstvom sta se kosovska policista udeležila trimesečnega usposabljanja v Sloveniji. V Oddelku za šolanje službenih psov (OŠSP) Policijske akademije sta se tako Zekri Bajrami in Fejsall Muslliu, med 5. marcem in 8. junijem usposabljala za šolanje službenih psov za iskanje prepovedanih drog.

PICT0019

Bajrami in Muslliu sta inštruktorja za šolanje službenih psov za specialistično uporabo, obenem pa tudi vodnika službenega psa. Kot pravita, sta prišla v Slovenijo na usposabljanje, da bi razširila svoje znanje in nove izkušnje nato prenesla na ostale policijske kolege. Kot sta oba izpostavila, se kosovski vodniki službenih psov na terenu srečujejo z različnimi težavami. "Pri delu se nam včasih zgodi, da pes na primer ne želi delati, ker ni motiviran, ali pa ga je strah. Teh težav nekako nismo znali odpraviti. Prav zato sva prišla v Slovenijo, da bi se naučila, kako izbrati ustreznega psa za opravljanje policijskih nalog in ga dobro izšolati, da bo na terenu delal učinkovito,'' je dejal Fejsall Muslliu, ki je policist od leta 2000, od 2002 pa dela na področju službenih psov.

Kosovska policista sta v treh mesecih, ki sta jih preživela v Sloveniji, spoznavala tako metode šolanja policijskih psov kot tudi neposredno uporabo službenih psov na terenu. Večkrat sta se namreč udeležila skupnih vaj, na katerih sta si lahko ogledala delo vodnikov s področja iskanja prepovedanih drog in eksplozivov. V tem času sta tudi izšolala vsak "svojega" psa"; Bajrami je izšolal belgijsko ovčarko Abbo, Fejsall pa špringer španjela z imenom Brko.

IMG 3689 IMG 3681

Fejsall Muslliu in Zekri Bajrami


Usposabljanje je potekalo po vsej Sloveniji, urili so se na letališču Jožeta Pučnika, v luki Koper, na železniški postaji, na mejnih prehodih, v različnih skladiščih in objektih, v zaporih na Dobu ter v prostorih Policijske akademije v Tacnu. Opravljali so različne vaje, kot so pregled osebnih in tovornih vozil, avtobusov, ladje, različnih objektov, sob in terena.

DSC05384

Kot je poudaril Zekrim Bajrami, ki je vodnik službenega psa od leta 2006, sta šolanje in uporaba službenih psov na Kosovu popolnoma drugače urejena kot pri nas. "Sami nimamo posebej organizirane t. i. pasje šole, kot imate pri vas Oddelek za šolanje službenih psov, temveč vodniki takrat, ko imajo čas in ne delajo na terenu, šolajo svoje pse po svojih najboljših zmožnostih," je dejal. Tudi ustreznih namestitev manjka, zato vodniki službene pse vozijo domov, kjer skrbijo zanje.

Razlika med slovensko in kosovsko policijo je na področju uporabe službenih živali tudi sicer precejšnja. Na Kosovu imajo namreč službene pse le policisti, carina in vojska jih nimata, zato so policisti izjemno obremenjeni, saj morajo s službenimi psi zagotoviti tudi opravljanje tistih nalog, ki bi jih drugače lahko prevzeli ti dve službi. Ko je treba npr. pregledati objekt ali prtljago na letališču, ali pa kakšno vozilo na državni meji, se morajo iz svoje enote, ki je stacionirana blizu Prištine, zapeljati na kraj dogodka, ki je lahko oddaljen tudi več sto kilometrov.

DSC05392

Tudi vodnikov in psov je veliko manj kot pri nas, saj imajo na Kosovu le 28 vodnikov in trenutno le 26 službenih psov (8 t. i. patruljnih psov za splošno uporabo, 8 za iskanje eksplozivov in 10 za iskanje prepovedanih drog), med tem, ko imamo v slovenski policiji približno 130 vodnikov in službenih psov. Ena večjih težav, s katerimi se srečujejo na Kosovu, je, podobno kot v mnogih svetovnih policijah, pomanjkanje dobrih psov za službeno uporabo. Med tem ko v Sloveniji že nekaj let poleg nemških in belgijskih ovčarjev ter rotvajlerjev uporabljamo tudi različne lovske pasme (izključno za specialistično uporabo), pa je med kosovskimi policijskimi štirinožci moč najti le nemške in belgijske ovčarje ter špringer španjele. Kot eno večjih prednosti slovenski policije pa je Bajrami izpostavil tudi rabo nagobčnika pri psih za splošno uporabo, ki jo poleg slovenske poznajo le še nekatere policije po svetu.

Trimesečni tečaj je vodil inštruktor Marijan Levstik, njegov pomočnik pa je bil Primož Glavič. Po treh mesecih napornih usposabljanj pa sta kosovska policista opravljala preizkusa znanja, ki si ga je ogledal tudi pomočnik vodje enote vodnikov službenih psov kosovske policije Minush Krasniqi. Po uspešno opravljenem preizkusi je Krasniqi izrazil navdušenje nad osvojenim znanjem svojih kolegov in izrazil željo po nadaljnjem sodelovanju.

DSC08467

 Usposabljanje kosovskih policistov sta vodila Marijan Levstik (zadaj desno) in Primož Glavič (zadaj levo).


Bajrami in Muslliu pa sta bila navdušena nad več kot 60-letno zgodovino šolanja službenih psov v slovenski policiji ter slovenskimi vodniki in inštruktorji. Kot sta dejala, so ju zelo pozitivno presenetili s širokim poznavanjem policijske kinologije in zanimivimi, predvsem pa izjemno učinkovitimi metodami dela. Ob zaključku tečaja sta se zato vsem zaposlenim v Oddelku za šolanje službenih psov zahvalila za gostoljubje, prijaznost in potrpežljivost, ki so jim kljub jezikovnim oviram prenesli veliko znanja in svojih bogatih izkušenj.

Vodstvo OŠSP pa je pohvalilo pripravljenost obeh tečajnikov za sprejemanje novih znanj. Kot je dejal vodja OŠSP Marko Medvešek, sta bila kosovska policista med usposabljanjem zelo aktivna. "Že ob prihodu v enoto je bilo mogoče opaziti njuno radovednost in željo po učenju. Veliko sta spraševala in prav nobena naloga jima ni bila odveč. Zadovoljstvo ob uspešno zaključenem tečaju je zato obojestransko, saj imamo nenazadnje policije po vsem svetu, ne glede na državne meje, enako poslanstvo. Da bi to poslanstvo čim bolj učinkovito uresničevali, pa je mednarodno sodelovanje izjemnega pomena. Znanja na področju preprečevanja in odkrivanja kriminalitete namreč nikoli ni dovolj, zato nam je v veliko veselje, da ga lahko delimo s kolegi iz drugih držav in se ob tem tudi sami naučimo nečesa novega," je še dodal Medvešek.

Dobro sodelovanje med kosovsko in slovensko policijo se bo zagotovo nadaljevalo. Že te dni sta namreč z usposabljanjem v OŠSP začela dva nova kosovska vodnika službenih psov, tokrat za splošno uporabo.

Več o šolanju in uporabi službenih psov policije