Sorodne objave

 

Hitrost je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami! Zato bomo v tednu med 20. in 26. avgustom 2012, ko se bo veliko ljudi že vrnilo z dopusta in se pripravljalo na prvi šolski dan, po vsej državi poostreno nadzirali hitrost.

Policijskemu nadzoru se bodo pri meritvah hitrosti pridružila tudi mestna redarstva, druge sodelujoče organizacije pa bodo izvajale več preventivnih aktivnosti.

V poletnih mesecih lepo, suho in sončno vreme na ceste vedno privabi veliko različnih udeležencev v prometu, ki vozijo hitreje in manj previdno kot v slabem vremenu. Kombinacija teh dejavnikov povečuje možnosti za nastanek prometnih nesreč.

V policiji si želimo, da bi vsi udeleženci varno prispeli na cilj. Žal pa je prevelika hitrost še vedno ključni dejavnik za nastanek prometnih nesreč, zato je umiritev hitrosti na slovenskih cestah predpogoj za varno udeležbo v prometu.

AntonHribar

 

Vozniki, prilagodite svojo vožnjo razmeram na cestah, spoštujte omejitve hitrosti in drugo prometno signalizacijo ter na ta način poskrbite za lastno varnost in varnost drugih v cestnem prometu! Več nasvetov za varnejšo vožnjo v poletnih mesecih na spletni strani: Varno v poletje na slovenskih cestah!
Pri tokratni akciji gre za že četrti letošnji poostren nadzor hitrosti v okviru vsedržavne kampanje Hitrost - počasneje je varneje (gradivo) in drugi vseevropski usklajen nadzor prometa po hitrosti. Glavni namen akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti, in njihovih posledic.

Statistični podatki

V letu 2012 se je do konca junija na slovenskih cestah zgodilo 11.219 (9.999) ali 11 % več kot v enakem obdobju leta 2011. V teh nesrečah je umrlo 48 (71) oseb, 412 (477) se jih je hudo telesno poškodovalo in 3.914 (4.534) lahko telesno poškodovalo. Do 19. avgusta 2012 je na slovenskih cestah umrlo 74 (82) oseb.

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v prvem polletju 2012 zgodilo 1.783 (1.789) prometnih nesreč.



Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj. Mednarodni strokovnjaki ocenjujejo, da bi se v primeru zmanjšanja povprečne hitrosti za 1 km/h število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zaradi česar vozijo hitreje in bolj agresivno. Obenem je v lepem in toplem vremenu, tj. spomladi in poleti, promet gostejši, poleg voznikov osebnih in tovornih vozil pa je na cestah tudi veliko pešcev, kolesarjev, voznikov motornih koles in koles z motorjem, kmetijske mehanizacije idr., kar dodatno negativno vpliva prometno varnost.

Policisti bomo zato v tem času izvajali poostrene nadzore hitrosti na vseh cestah, kjer zaradi tega vzroka najpogosteje prihaja do pogostih kršitev in posledično do prometnih nesreč. Ker termin sovpada tudi z aktivnostmi policije pred začetkom šolskega leta, bomo policisti meritve hitrosti opravljali tudi na cestah, ob katerih potekajo varne šolske poti. Ob tem bomo ugotavljali še prekrške v zvezi z alkoholom, neuporabo varnostnih pasov, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in druge prekrške.

Z napovedanimi intenzivnimi meritvami hitrosti želimo v policiji predvsem vplivati na voznike, da spoštujejo omejitve hitrosti, da vozijo zmerno in varno in na ta način prispevajo k boljši prometni varnosti.