Sorodne objave

 

19.000 otrok je šolski prag danes prestopilo prvič. Ker se prvošolčki še ne zavedajo vseh potencialnih nevarnosti na poti v šolo in iz nje, je odgovornost za njihovo varstvo zlasti v rokah odraslih!

IMG_7696

Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Janka Gorška (mp3) 


Da bi voznike opozoril na najranljivejšo skupino udeležencev v cestnem prometu, je generalni direktor policije Janko Goršek na prvi šolski dan obiskal novomeške učence iz Osnovne šole Center. Skupaj z Luko Špikom, vrhunskim športnikom, zaposlenim v policiji, in tamkajšnjim vodjo policijskega okoliša Borisom Bevcem se je z otroki odpravil na sprehod po varni šolski poti in tako "v praksi" preveril njihovo znanje o varnem prečkanju ceste.

Novomeški prvošolčki so se še posebej razveselili obiska Luke Špika, vrhunskega športnika, zaposlenega v policiji, in z radovednostjo prisluhnili njegovim nasvetom glede prometne varnosti.

IMG 7758

Zvočni posnetek izjave vrhunskega športnika, zaposlenega v policiji, Luke Špika (mp3) 


Med 1. januarjem in 31. julijem letošnjega leta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 646 otrok in mladoletnikov (leto pred tem 765), v 203 (241) primerih pa so bili otroci in mladoletniki povzročitelji prometne nesreče. V teh nesrečah so 3 (7) umrli, 45 (53) jih je bilo hudo, 483 (561) pa lahko telesno poškodovanih. 115 (44) jih je nesrečo preživelo brez poškodb (več podatkov je objavljenih v Analizi prometne varnosti otrok in mladoletnikov).

IMG 7768

Septembra je ena najpomembnejših nalog policije zagotavljati varnost otrok v prometu. Zato nas boste v teh dneh pogosto srečevali ob šolah in na šolskih poteh, kjer bomo skrbeli za umirjanje prometa.


Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje. Poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

Starši!
  • Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok!
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom!
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite!
Vozniki!
  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni!
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

 

Preberite tudi: