Sorodne objave

 

V slovenski policiji že dvajset let aktivno sodelujemo v boju proti mednarodnemu kriminalu v okviru največje mednarodne policijske organizacije Interpol, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju globalne varnosti. Ob obeležitvi 20-letnice sodelovanja se je danes, 12. septembra, v Bohinju začelo 61. zasedanje evropskega komiteja Interpola, ki so se ga udeležili tudi generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble, notranji minister dr. Vinko Gorenak in namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk.

IMG 9032

Sodelovanje slovenske policije in Interpola na različnih področjih kriminalitete, kot so spolne zlorabe otrok, iskane osebe, ukradeni predmeti in projekt integracije podatkovnih baz Interpola z bazami slovenske policije ter okrepljeno sodelovanje na ravni Evropske unije, so dokaz, da je slovenska policija zanesljiv partner mednarodne skupnosti v boju zoper vse vrste resnega kriminala in da prispeva k strokovnemu reševanju varnostnih vprašanj v regiji.

Zasedanje, ki so se udeležili člani komiteja, visoki predstavniki Interpola, slovenske policije in tujih policij, so odprli namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk, minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak in generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble. Obisk slednjega je posebno priznanje slovenski policiji za dosedanje sodelovanje z Interpolom.

IMG 9102

Zvočni posnetek izjave za medije dr. Vinka Gorenaka (mp3) 

Govor dr. Vinka Gorenaka ob otvoritvi zasedanja  


Kot je ob otvoritvi dejal notranji minister dr. Vinko Gorenak, je dosedanje sodelovanje med Slovenijo in Interpolom pokazalo, da lahko tudi majhne države pomembno prispevajo k zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. "Izkoreninjanje mednarodnih kriminalnih združb namreč že dolgo ni več problem posameznih držav, ampak zahteva usklajen in na zaupanju temelječ pristop pristojnih raznovrstnih institucij iz različnih držav. Trenutna gospodarska situacija je, zlasti v Evropi, globoko zarezala tudi v sredstva, ki jih države namenjajo za delovanje organov odkrivanja in pregona. To pa ne sme biti razlog za pesimizem, ko govorimo o učinkovitosti boja proti organiziranemu mednarodnemu kriminalu. Obstoječi mehanizmi že danes omogočajo nadvse uspešno povezovanje strokovnjakov na globalni ravni. Omogočajo izmenjavo izkušenj, dobrih praks in informacij, ki so predpogoj za uspešen pregon mednarodnih kriminalnih združb," je še dodal Gorenak.

IMG 9096

Zvočni posnetek izjave za medije mag. Karola Turka (mp3) 

Govor mag. Karola Turka ob otvoritvi zasedanja 


Na letni ravni policija izmenja približno 80.000 informacij z Interpolom. Kot je v izjavi za javnost poudaril namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk, smo lani preko Interpolovih tiralic našli kar 11 oseb, 55 jih še iščemo. "Kot pomemben mejnik sodelovanja policije z Interpolom štejemo integracijo podatkovnih baz Interpola v naš nacionalni policijski sistem v letu 2009. S tem smo vzpostavili zmožnost, da lahko slovenski policist istočasno z enim preverjanjem preveri podatke v nacionalnem policijskem sistemu, Šengenskem informacijskem sistemu (SIS) in podatkovnih bazah Interpola o iskanih osebah, ukradenih vozilih ter ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih. S tako povezano uporabo sistemov smo postali veliko bolj učinkoviti, hkrati pa je naš način integracije postal vzorec tudi za druge države," je dejal Turk, ki je tudi pohvalil sodelovanje z Interpolom.

IMG 9118

Zvočni posnetek izjave za medije Ronalda K. Nobla (s prevodom) (mp3) 

Govor Ronalda K. Nobla ob otvoritvi zasedanja (v angleškem jeziku) 


Generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble pa je pohvalil delo slovenske policije in njeno proaktivnost v preprečevanju in odkrivanju kriminalitete. "Slovenija letos praznuje 20. obletnico članstva v Interpolu, od tega sem zadnjih dvanajst let od blizu spremljal njeno delo kot generalni sekretar Interpola. Moram poudariti, da je Slovenija glede inovativnosti, aktivnosti in integiranja vodilna med članicami. Vodilna je tudi v številu iskanj v bazah Interpola, tako pri iskanju ljudi kot tudi vozil in dokumentov," je v svoji izjavi poudaril Noble.

IMG 8902

Na dvodnevnem zasedanju, ki ga bo vodil predsedujoči komiteju, Borut Selan iz Uprave kriminalistične policije, bodo obravnavali pripravo Strategije Interpola za evropsko regijo 2014-2016, posebna pozornost pa bo namenjena sodelovanju med organizacijo Interpol in agencijo Europol ter aktivnostim Interpola na ravni Evropske unije.

Evropski komite Interpola, ki ga sestavlja osem članov - predstavnikov nacionalnih centralnih birojev iz Madžarske, Estonije, Italije, Moldavije, Švedske, Francije, Slovaške in Slovenije, podaja priporočila Evropski regionalni konferenci kot najvišjemu upravljavskemu organu Interpola v evropski regiji in je odgovoren za obravnavo strategij in politik, ki izhajajo iz sodelovanja v boju proti kriminaliteti v evropski regiji. Članstvo slovenske policije v tem komiteju, v katerem zastopa interese Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške in Srbije, predstavlja veliko čast in priznanje, s tem pa je slovenska policija tudi neposredno vključena v sprejemanje vseh pomembnih odločitev o mednarodnem policijskem sodelovanju v okviru Interpola v evropski regiji in širše.

Ob robu srečanja sta predvideni še bilateralni srečanji namestnika generalnega direktorja policije in notranjega ministra z generalnim sekretarjem Interpola, ki bo obiskal tudi Upravo kriminalistične policije.