Sorodne objave

 

Predstavniki policije, kjer je psihosocialna pomoč policistom v obliki policijskih zaupnikov že dobro vpeljana, smo danes, 25. septembra 2012, svoje izkušnje predstavili na usposabljanju, ki ga je za svoje zaupnike organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje.

DSC 2458 1

 V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je potekalo enodnevno usposabljanje kandidatov, ki bodo skrbeli za psihološko podporo poklicnih gasilcev in operaterjev v centrih za obveščanje.

DSC 2461 1

 Iz policije so svoje strokovno znanje in izkušnje z udeleženci usposabljanja delile (na zgornji fotografiji): namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar kot vodja projekta psihosocialne pomoči v policiji, strokovna koordinatorka psihologov v policiji Elizabeta Vovko Bergant, sicer zaposlena v Specialni enoti, in Anja Mrkalj Kastelic, policijska zaupnica v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Spregovorile so o problematiki stresa pri policistih in podrobneje predstavile projekta 24-urne psihološke interventne pomoči za policiste in projekt policijskih zaupnikov.   Oba so ponazorile tudi s konkretnimi primeri, kako psihološko pomoč in podporo v policiji izvajamo v praksi.

Kandidati za zaupnike v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami so danes med drugim obravnavali še smernice za psihološko pomoč reševalcem in se seznanili z metodami za učinkovito spoprijemanje s stresom. Kasneje pa jih čaka dodatno, večdnevno usposabljanje, v okviru katerega bodo pridobili še znanje z drugih področij (komunikacija, timsko delo, vodenje, skupinska dinamika, soočanje s poškodbami in smrtjo, razbremenilni razgovori, sporočanje slabe novice, travma, odnosi z javnostmi).


Uprava za zaščito in reševanje