Sorodne objave

 

Dvodnevnega posveta z naslovom Zloraba otrok na spletu in e-storilci: zmoremo ukrepati?, ki 4. in 5. oktobra 2012 poteka v Ljubljani, se je udeležilo več kot 150 predstavnikov policije, tožilstev, nevladnih organizacij in akademske sfere.

Odprla sta ga dr. Jurij Ferme, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet Slovenije. Sicer posvet organizirata Uprava kriminalistične policije in Center za varnejši internet Slovenija, Spletno oko, v sodelovanju z Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

IMG 9819

 Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu - nasveti policije


Ferme je opozoril, da je področje spolnih zlorab velik družbeni problem, tako v svetu kot tudi pri nas v Sloveniji. Pri tem je poudaril, da policija temu problemu posveča veliko pozornosti in da je sodelovanje z različnimi akterji, ki delujejo na tem področju, zelo dobrodošlo. Dr. Vasja Vehovar pa je poudaril, da so taki posveti izjemno pomembni, saj je nesporno, da je spolna zloraba otrok dejanje, ki ga je treba učinkovito in hitro preganjati.

IMG 9832

Med govorci prvega dne so bili domači strokovnjaki iz vrst policije, tožilstva, akademske sfere in zasebnega sektorja, poseben gost posveta pa je bil Michael Sheath, strokovnjak iz LuciFaithfull Foundation, nevladne organizacije v Veliki Britaniji, ki deluje na področju rehabilitacije storilcev spolnih zlorab otrok na internetu. V svojem prvem predavanju je predstavil različne motivacije storilcev, ki spremljajo in zbirajo posnetke spolnih zlorab otrok.

V današnjem dnevu je bila na posvetu obravnavana tudi tema pravnih vidikov preiskovanja in dokazovanja zlorab otrok, ki se zgodijo na spletu, predstavitev primerov iz policijske in tožilske prakse, predstavljena pa je bil tudi problematika, ko so izvršitelji spornih dejanj na spletu otroci.

Žal pa zloraba otrok ni le kaznivo dejanje, ki se dogaja zunaj naših meja. O tem je govorila mag. Danijela Frangež, ki je predstavila izsledke raziskave o storilcih spolnih zlorab otrok v Sloveniji in poslušalce soočila z dejstvom, da so tudi med Slovenci ljudje, ki zlorabljajo otroke. Policija je sicer v letu 2011 zabeležila 114 kaznivih dejanj proizvodnje, posedovanja in distribucije posnetkov spolnih zlorab otrok (176. člen KZ-1).

 

Udeleženci iz različnih strok ugotavljajo, da je izrednega pomena preventivna dejavnost države, ki naj zajema osrednjo vlogo tudi v Sloveniji. Preventiva mora biti dolgoročna, sistematična, večplastna, ta pa naj zajema tako otroke, starše, vzgojno-izobraževalne inštitucije in druge, ki delajo z otroki in mladostniki.