Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo zaznali pojav širjenja škodljive kode, ki uporabniku pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika, v katerem je poziv, da mora plačati globo oz. kazen, če želi, da se računalnik odblokira. V tem obvestilu so uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da obvestilo pošilja slovenska policija. Svetujemo vam, da takim obvestilom ne nasedate in ne plačujete nikakršnih zneskov!

Sporočamo, da tovrstnih obvestil nikakor ne pošiljamo, temveč gre za v svetu že znano in dokaj razširjeno virusno okužbo.

Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. ogledovanjem fotografij in videoposnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika, tako da je dejansko onemogočeno nadaljnje delo z računalnikom.

Iz same vsebine, ki kroži v slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo.


V slovenski policiji zagotavljamo, da takšnih obvestil ne pošiljamo!

Uporabnikom svetujemo, naj:

  • takim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov,
  • uporabljajo licenčno programsko opremo in protivirusne programe,
  • redno posodabljajo nameščeno programsko opremo,
  • menjavajo in dobro varujejo svoja uporabniška imena in gesla za dostop do različnih internetnih storitev (kot so e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.),
  • so pozorni pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.

 

Spodaj je prikazano obvestilo, ki ga generira opisani računalniški virus.

obvestilo