Sorodne objave

 

V dneh okoli martinovega voznike opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola. Policisti svetujemo: če boste uživali alkoholne pijače, ne vozite. Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

V okviru akcije 0,0 šofer – trezna odločitev, ki bo potekala med 8. in 10. novembrom 2012, bomo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

Voznike opozarjamo, da so v tem obdobju ceste mokre in spolzke in da morajo temu prilagoditi tudi hitrost. Policisti bomo v okviru akcije še posebej pozorni na voznike, ki bodo vozili objestno in bodo storili hujše prekrške. Ti vozniki bodo morali obvezno opraviti tudi preizkus z alkoskopom.


Gre za tretji in predzadnji del letošnje preventivne akcije 0,0 šofer (prvi del je potekal maja, drugi pa oktobra), ki jo vodi Ministrstvo za zdravje in katere namen je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter zmanjšati delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Poleg policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije.

V tem obdobju je namreč problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj izrazita. Martinovo mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, bliža pa se že tudi t. i. veseli december, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. Zato voznike opozarjamo na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter pozivamo k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji! Četrti del akcije bo med 29. novembrom in 1. decembrom.

DSCN3403

Zvočni posnetek izjave vodje Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna (mp3) 


Statistika

Kljub vsem opozorilom se je letos zgodilo že 30 smrtnih prometnih nesreč, kjer je bila prisotnost alkohola v organizmu voznika eden od vzrokov za nesrečo. Če štejemo vse prometne nesreče, ki so se zgodile letos, pa je bilo pod vplivom alkohola približno 9 % vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je okoli 1,5 promila.


Alkohol ubija, največkrat nedolžne


Aktivnosti policistov

Psihofizično stanje voznikov bomo preverjali pri voznikih vseh vrst vozil in po cestah po vsej Sloveniji, tako podnevi kot ponoči. Nadzori bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem na območjih, kjer bodo potekale večje javne prireditve.

Ob tem bomo merili tudi hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.  

Poostreni nadzori prometa bodo potekali tudi po metodologiji Promil. V tem obdobju bomo povečali število odrejenih preizkusov alkoholiziranosti pri voznikih, ki bodo prekršili cestnoprometne predpise, poostreno pa bomo nadzirali tudi spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen).

IMG 8908

Nasveti udeležencem v cestnem prometu

  • Vozniki, pred in med vožnjo ne uživajte alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil. Vozite le trezni!
  • Če ste uživali alkohol, mamila ali  psihoaktivna zdravila, naj vozi kdo, ki teh substanc ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Upoštevajte dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, kar je odvisno od količine zaužite pijače. Zato na primer celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.
  • Pešci naj hodijo po levi strani vozišča povsod, kjer ni pločnikov, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa naj uporabljajo odsevna telesa, baterijske svetilke idr.
  • Vozniki enoslednih vozil naj upoštevajo spremenjene vozne razmere (vlažne in ohlajene ceste), saj je oprijem pnevmatik takrat bistveno slabši.
  • Udeleženci naj upoštevajo vsa cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji, spoštujejo naj tudi luč na semaforjih.
  • Posebej opozarjamo vse lastnike gostinskih lokalov in organizatorje različnih javnih prireditev, naj spoštujejo Zakon o omejevanju porabe alkohola. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila.

 

Vsem želimo varno vožnjo!