Sorodne objave

 

Zaradi storitve večjega števila kaznivih dejanj velike tatvine so kriminalisti celjske, murskosoboške in mariborske policijske uprave, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in tujimi varnostnimi organi, 4. januarja 2013 odvzeli prostost petim osumljencem z območja Celja, Šentjurja in Laškega.

Kegljevic Slapnik Munda

Podrobnosti uspešnega razkritja dobro organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala predvsem s tatvinami tovornih in osebnih motornih vozil, smo predstavili na današnji novinarski konferenci. Sodelovali so Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, Aleš Kegljevič, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije GPU, in Aleš Slapnik, pomočnik vodje SKP PU Celje.


Zvočni posnetek z novinarske konference (mp3) 


Po besedah predstavnikov policije so bili prijeti osumljenci, stari od 23 do 49 let, v preteklosti že obravnavani za premoženjska kazniva dejanja. Gre za specialne povratnike s področja premoženjske kriminalitete, med njimi pa sta tudi osumljenca, stara 43 in 41 let, ki sta bila obravnavana zaradi kaznivih dejanj umora.

Osumljenci so delovali v dobro organizirani in zaprti kriminalni združbi, katere člani so imeli medsebojno razdeljene vloge. Delovali so na območjih, ki so jih dobro poznali. Za prikritost so uporabljali več tehničnih sredstev. Gre skratka za dobro organizirane in nevarne storilce, ki so se s policijskimi postopki že srečevali in je zato ves čas obstajala verjetnost oz. nevarnost, da bi pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabili tudi silo.

Hudodelsko združbo so kriminalisti preiskovali od septembra 2012. Člani so izvrševali tatvine tovornih vozil znamke Mercedes-Benz Actros. Izvrševanje kaznivih dejanj so vnaprej načrtovali glede na povpraševanje oz. naročila prevzemnikov tovornih vozil. Člani združbe so si pridobili dodatni motorni računalnik, saj je mogoče tovrstna tovorna vozila odtujiti le z dodatnim motornim računalnikom, ki je posebej izdelan oz. prenarejen za določeno modelno leto vozila in ga ni mogoče kupiti v legalni prodaji. Kazniva dejanja so izvrševali na območju celotne Slovenije. Hudodelska združba je odtujena tovorna vozila predajala odjemalcem v tujini, kjer zbiranje obvestil še poteka.

Poleg kaznivih dejanj v že podani kazenski ovadbi osumljence sumimo še storitve večjega števila tatvin osebnih vozil, tovornih vozil, delovnih strojev in avtodoma. Prav tako nadaljujemo z dokazovanjem sostorilstva voznikom, ki so za omenjeno kriminalno združbo prevažali ukradena vozila.

3. in 4. januarja 2013 smo izvedli zaključno akcijo s prijetjem osumljencev, dveh tudi z uporabo Specialne enote. Opravili smo šest hišnih preiskav in preiskave osmih vozil. 4. januarja so kriminalisti osumljence s kazensko ovadbo zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj velike tatvine privedli k preiskovalnemu sodniku okrajnega sodišča v Mariboru, ki je za vse odredil pripor. Premoženjska škoda znaša okoli 500.000 evrov.

Tatvine motornih vozil na območju Slovenije praviloma izvršujejo domače, dobro organizirane združbe storilcev, ki se predvsem pri prodaji osebnih vozil visokega cenovnega razreda, tovornih vozil in gradbenih strojev povezujejo z mednarodnimi organiziranimi združbami.


Več o tem v priponki: Statistični podatki in problematika tatvin motornih vozil v Sloveniji