Sorodne objave

 

Med 11. in 17. marcem je potekala preventivna akcija za večjo uporabo varnostnih pasov v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih. V preventivni akciji so sodelovali tudi policisti, ki so med poostrenim nadzorom ugotovili 2.621 kršitev.

01 VarnostniPasOd 2.621 kršitev je bilo 82 povezanih z nepravilno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Za 549 ugotovljenih kršitev pa so policisti izrekli le opozorilo.

Policisti so v tem tednu izvajali nadzor nad uporabo varnostnega pasu na območju celotne Slovenije, ukrepi pa so bili krajevno in časovno prilagojeni problematiki na posameznih območjih. Namen nadzora je bil vplivati na vedenje in zavedanje voznikov in sopotnikov, da se z uporabo varnostnega pasu zmanjšuje teža posledic v prometnih nesrečah. Pravilna uporaba varnostnega pasu lahko namreč zmanjša število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Izjemno pomembno je, da varnostne pasove uporabljajo tudi potniki na zadnjih sedežih ter vozniki avtobusov in tovornih ter kombiniranih vozil.

Ali ste vedeli?

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

varnostnipasVeč o preventivni akciji, ki je potekala med 11. in 17. marcem 2013