Sorodne objave

 

Razmere na cestah so zimske in v takšnih primerih je uporaba zimske opreme vozil obvezna. Zakon namreč določa, da morajo vozniki v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah svoje vozilo opremiti z zimsko opremo.

V tem času morajo imeti vozniki na vozilih nameščene zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike z ustrezno velikostjo verig oz. z verigam enakovrednimi pripomočki.


Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna, (mp3) 
vodjo Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi


Policisti kontrolirajo, ali imajo vozila nameščena zimsko opremo. Hkrati se soočajo z večjim številom prometnih nesreč, z urejanjem prometa in reševanjem vozil iz zastojev ter nadzirajo izločanje tovornih vozil iz prometa oz. omejitev prometa na določenih odsekih.

"Vsekakor je treba v takšnih razmerah zmanjšati hitrost in jo prilagoditi stanju na cestah. Zelo pomembno je, da pred vožnjo očistimo vsa stekla. Pred odhodom na pot se je treba pozanimati, kakšne so vozne razmere in vremenska napoved. Če pa že smo na poti in pride do zastojev, moramo biti strpni in moramo upoštevati vsa navodila tako vzdrževalcev cest kot policistov," pravi Kapun. Voznikom obenem svetujemo, naj se na pot ne odpravijo, če to ni res nujno.

Vzdrževalec ceste se glede na razmere lahko odloči, da bo omejil promet za določeno vrsto vozil, na primer za tovorni promet. Prav tako se odloči tudi, kdaj bo to omejitev umaknil. Policija pa je tista, ki nadzira, ali vozniki omejitev upoštevajo in se izločajo iz prometa.

Zimske razmere se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta poledenela oz. so na njej ledene ploskve. Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti prej omenjeno zimsko opremo. Če voznik nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če pa je posledica neuporabe zimske opreme zastoj ali ovira na cesti, pa je predpisana globa 500 evrov in 5 kazenskih točk.


Želimo vam varno vožnjo!


Nasveti za varno zimsko vožnjo