Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger se danes, 16. maja 2013, v Valbandonu na Hrvaškem udeležuje že tradicionalne konference šefov policij pred začetkom turistične sezone.

fotografija

Namen srečanja je potrditi in okrepiti tesno sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo, ter tako zagotavljati čim varnejše bivanje tujih državljanov na Hrvaškem. Vsako leto namreč na hrvaški obali biva skoraj deset milijonov turistov, od tega več kot milijon Slovencev. Letos pa se obeta še vstop Hrvaške v Evropsko unijo, kar bo zagotovo vplivalo tudi na intenzivnejšo turistično sezono, sodelovanje med policijama obeh držav pa bo lahko ostalim članicam EU za vzgled kot dobra praksa.

IMG 2383

"Naše sodelovanje se je v preteklih dveh letih izkazalo kot odlična in zelo učinkovita praksa," je v svojem nagovoru poudaril Veniger. Zlasti gre izpostaviti izboljšano komunikacijo s slovenskimi državljani, postopki so bili krajši, saj so lahko hrvaški policisti podatke pridobili neposredno od slovenskega policista. Poleg boljše komunikacije, izmenjave izkušenj v policijskih postopkih med policisti obeh držav, učinkovitejšega preprečevanja različnih oblik kriminalitete in izboljšanja prometne varnosti, pa nikakor ne gre zanemariti tudi zadovoljstva naših državljanov, ki se v postopkih ob prisotnosti domačega policista počutijo varneje. "Zato smo se tudi letos odločili za podpis protokola o sodelovanju. Tako bomo že kmalu na Hrvaško napotili dva slovenska policista, ki bosta hrvaškim kolegom med turistično sezono pomagala v komunikaciji in postopkih s slovenskimi državljani," je še dodal generalni direktor policije.

IMG 2440

Slovenska policista se bosta pri svojem delu osredotočala na ukrepe za zmanjšanje kriminalitete ter izboljšanje javnega reda in prometne varnosti. Hkrati pa bosta veliko pozornosti namenila tudi preventivnemu delu s turisti, jih osveščala o samozaščitnem ravnanju in jim svetovala, kako naj poskrbijo za lastno varnost. Velja izpostaviti zlasti samozaščitno ravnanje, s katerim se lahko izognejo tatvinam. Prav te so namreč zelo pogoste med dopustovanjem, ko se ljudje sprostijo in pozabijo na vsakodnevne obveznosti.

Sporazum o sodelovanju, na podlagi katerega bodo tuji policisti med letošnjo poletno sezono na Hrvaškem patruljirali skupaj s hrvaškimi policisti, so letos podpisali predstavniki Avstrije, Češke, Madžarske, Slovenije, Srbije, Črne gore, Francije, Nemčije, Poljske, Makedonije, Ukrajine, Slovaške in Italije. Tako bo letos na Hrvaškem delovalo okoli 60 tujih policistov iz 13 držav. V letu 2012 jih je bilo 57, leta 2011 pa 46.

Udeleženci so se v okviru konference seznanili še z lanskimi rezultati projekta Varna turistična sezona in s pripravami na letošnjo sezono na področju varnosti cestnega prometa, kriminalitete ter nadzora državnih meja.


Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Hrvaške