Sorodne objave

 

Na dan državnosti, 25. junija 2013, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v veliki dvorani predsedniške palače v Ljubljani z Zlatim redom za zasluge na civilnem področju odlikoval vrhunsko športnico Tino Maze, ki je zaposlena v Policiji.

 Tina Maze je odlikovanje prejela za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem.

tinamaze zlatired10

"Tina Maze je s svojimi rekordnimi uspehi v letošnji smučarski sezoni postala slovenska narodna junakinja.

V celotni zgodovini ženskega smučanja je le šest smučark zmagalo v vseh petih disciplinah, le trem pa je to uspelo v eni sami sezoni. In ena od njih je Tina Maze. /…/ Blestela je na smučarskih progah od uvodne tekme naprej, drugega za drugim je presegala rekorde in zaporedoma stopala na stopničke. To so dosežki, ki so slovensko in svetovno smučanje postavili na višjo raven, prihodnjim generacijam smučarjev pa postavili še teže dosegljive cilje. /…/ Tina Maze je Slovenijo, njeno zastavo, himno in njene športnike trajno proslavila daleč po svetu. Ves čas svoje tekmovalne sezone je ohranjala spoštljiv odnos do državnih simbolov, poskrbela je za prevod slovenske himne v nekaj svetovnih jezikov, ob vsakem njenem uspehu na zmagovalnem odru je ponosno vihrala slovenska zastava. Predvsem pa je Tina Maze /…/ s svojimi uspehi dala močan navdih mladim rodovom Slovencev, tako športnikom, ki se bodo tudi zaradi nje odločali za udejstvovanje v športu, pa tudi vsem drugim, ki so prek Tine Maze prepoznali pomen volje, vztrajnosti, ekipnega dela in znanja," je med drugim zapisano v obrazložitvi.

"Veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu 2012/13 mladim slovenskim športnim navdušencem ne pripoveduje le o zmagah, slavi in zvezdništvu njihove ikone Tine Maze. Ne pripoveduje le o dosežkih, pač pa tudi o poti do njih. Pripoveduje o železni volji in odrekanju, o vztrajnosti in samodisciplini, o značajskih potezah in moči osebnosti. Pripoveduje tudi o celotni ekipi, ki je Tino Maze spremljala na njeni zmagoviti poti. O ekipi, ki je znala povezati vsa svoja raznovrstna znanja ter jih tudi sistematično dograjevati z iskanjem in popravljanjem slabosti, ki je znala vzpostavljati zmagovito vzdušje in motivacijo ne glede na morebitne padce ter ki je predvsem verjela, da zmore. Odnosi so temelj uspeha in bistvo življenja, pove Tina Maze ob svojih zmagovitih izkušnjah," je predsednik republike utemeljil odlikovanje najboljši slovenski športnici vseh časov.

Slovenska šampionka je v minuli sezoni dosegla kar enajst zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala. Presegla je tudi dosedanji trinajst let star rekord svetovnega smučanja po številu zmagovalnih stopničk v eni sezoni. Zmagala je v skupnem seštevku disciplinah veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije ter bila druga v smuku in slalomu.

Predsednik republike je vse zbrane nagovoril in čestital prejemnikom odlikovanj. Tina Maze je dejala, da je zanjo današnji dan nekaj posebnega. Predsedniku države se je zahvalila za podeljeno odlikovanje, ki je, kot pravi, priznanje za njeno delo. Zaveda se, da je to priznanje hkrati odgovornost za prihodnje, za delo, ki ga opravlja s srcem. Ob tej priložnosti se je zahvalila tudi celotni svoji ekipi.

Tina, iskrene čestitke!

tinamaze zlatired16

Predsednik Republike Slovenije je z redom za zasluge odlikoval Planinsko društvo Ljubljana Matica, Mileta in Nevo Trampuš, Glasbeno matico iz Italije ter Zvezno gimnazijo in Zvezno realno gimnazijo za Slovence v Celovcu, Avstrija.