Sorodne objave

 

Na zunanji kopenski meji Slovenijo in Hrvaško ter med Madžarsko in Srbijo se je danes, 14. oktobra 2009, zaključila četrta od petih letošnjih faz skupne operacije Neptun 2009, ki jo organizira agencija Frontex.

Slovenija je dva tedna gostila deset tujih policistov iz  Madžarske, Avstrije, Romunije, Nemčije, Italije in Estonije ter štiri policiste iz Hrvaške, s katero ima agencija Frontex (agencija za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic Evropske unije) sklenjen poseben sporazum o sodelovanju.

zmanj1

Slovenska policista in njun kolega iz Estonije


Gostujoči policisti so skupaj s slovenskimi opravljali naloge varovanja zelene meje s Hrvaško, in sicer na območju policijskih uprav Maribor in Krško, kjer je bilo v tem obdobju leta 2008 odkritih največ ilegalnih prehodov državne meje.

Namen operacije Neptun 2009 je namreč krepitev nadzora nad zunanjimi mejami EU, in sicer policisti preverjajo nezakonito delo in nedovoljeno podaljšano bivanje v državah EU, ponarejene dokumente in ukradena vozila. Poleg tega z okrepljeno mejno kontrolo odkrivajo skrite osebe v vozilih, predvsem tovornih, in tako preprečujejo nezakonite migracije na t. i. zeleni meji.

zmanj3

Na fotografiji (z leve) slovenski in romunski policist


Tudi tokratna operacija je bila uspešna. V 14 dneh je bilo odkritih 12 ilegalnih migrantov, ki so v manjših skupinah nezakonito prestopili državno mejo. Prijeti pa so bili tudi trije vodniki, ki so v dveh primerih pomagali tujcem nezakonito prestopiti državno mejo. Poleg tega so si domači in tuji policisti izmenjali informacije, pomembne za operativno delo na področju varovanja državne meje, in pridobili koristne izkušnje, ki bodo dobrodošle pri podobnih skupnih operacijah v prihodnje. 

zmanj2

Nedovoljene migracije na območju republike Slovenije (statistični podatki)


Agencija Frontex

Agencija Frontex koordinira celotno operacijo med državami članicami Evropske unije. Njena vloga je usklajevati operativno sodelovanje držav članic EU pri okrepitvi nadzora na zunanjih meja EU. Poleg tega agencija za države članice organizira še usposabljanja in spodbuja razvoj kontaktnih uradov. Eden takšnih uradov je tudi na Mejnem prehodu za mednarodni promet Gruškovje. Frontex si prizadeva sodelovati tudi z državami, ki mejijo z državami članicami EU, in z državami, iz katerih prihajajo migranti.

Frontex upravlja s seznamom okoli 600 policistov iz posameznih držav članic, ki so visoko usposobljeni za različne oblike nadzora državne meje in so bili v svojih državah imenovani na ta seznam. Ti policisti so v uniformah svojih nacionalnih policij, zaradi prepoznavnosti pa na rokavu nosijo trak z napisom in znakom agencije Frontex. Oboroženi so z orožjem, ki ga lahko v državi gostiteljici uporabljajo tudi domači policisti. Orožje in silo lahko uporabijo samo ob soglasju in ob prisotnosti domačih policistov, brez soglasja pa le v primeru skrajne sile.

Več informacij o agenciji Frontex je objavljenih tudi v članku v reviji Varnost (december 2008, strani 40 - 43) 

Več informacij o poteku druge od petih faz skupne operacije Neptun 2009 v sporočilu za javnost (15. maj 2009)

Več o delovnem področju policije: Mejne zadeve in tujci