Sorodne objave

 

Policisti Posebne policijske enote, sestava III - Gorske enote, bodo predvsem avgusta na območju petih policijskih uprav izvajali preventivne aktivnosti v gorah. Pred nami je namreč višek planinske sezone, saj se veliko ljudi odloča za aktivno preživljanje prostega časa v sredogorju in visokogorju. Naj velja naslednje opozorilo: obisk gora naj bo vnaprej dobro pripravljeno in premišljeno dejanje!

Policisti policijskih uprav Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica bodo preventivne aktivnosti izvajali na območju Julijskih Alp, Kamniško-Savinjskih Alp in Pece, predvidoma med 5. in 16. uro.

IMG 8605Obiskovalce gora bodo policisti seznanjali z nevarnostmi v gorah in jim svetovali, kako naj bodo pravilno opremljeni in obuti, kako naj se varno gibajo, kaj je dobro vedeti, če naletijo na težave, ipd.

Nasveti za pohodnike, planince, gornike

Poleg tega bodo pri planincih in tudi skrbnikih planinskih koč ugotavljali morebitne kršitve javnega reda in miru, kršitve s področja varstva okolja in obveščanja v primeru gorskih nesreč, kršitve Zakona o Triglavskem narodnem parku. Policisti bodo preverjali tudi psihofizično stanje pohodnikov in ustreznost njihovega izbora planinske poti.

S policisti bodo sodelovali inšpektorji Tržnega inšpektorata RS (TIRS). Ti bodo ugotavljali kršitve Zakona o gorskih vodnikih, ki se nanašajo na vodenje oseb po poteh in brezpotju, kjer je potrebna uporaba vrvne tehnike, in vodenje oseb na plezalnih vzponih, kjer je potrebna obvezna prisotnost gorskega vodnika.

Predstavniki medijev lahko izjavo posamezne patrulje dobite samo zgodaj zjutraj, še pred njenim odhodom, ali pa, ko se policisti vrnejo s poti. Policistom se lahko na kateri od desetih planinskih smeri tudi pridružite, vendar le primerno opremljeni in v dobri psihofizični kondiciji. Prosimo, da svoj prihod predhodno najavite predstavniku za odnose z javnostmi posamezne policijske uprave, ki vam bo sporočil tudi točno uro odhoda in zbirno mesto.
 MG 2806

Po dva policista se bosta odpravila na naslednje planinske poti:

28. 7. 2013 Kamniška Bistrica - Grintovec - Kamniška Bistrica (območje Policijske uprave Ljubljana)
3. 8. 2013 Zadnjica - Prehodavci - Hribarce - Dolič - Zadnjica (območje Policijske uprave Nova Gorica)
3. 8. 2013 Topla - Peca (območje Policijske uprave Celje)
11. 8. 2013 Mangart (območje Policijske uprave Nova Gorica)
15. 8. 2013 Stahovica - Sv. Primož - planina Kisovec - Velika planina (območje Policijske uprave Ljubljana)
18. 8. 2013 Vrata - Kredarica - Triglav - Vrata (območje Policijske uprave Kranj)
31. 8. 2013 Vršič - Mojstrovka - Vršič (območje Policijske uprave Kranj)

 

To pa še zdaleč niso vse preventivne aktivnosti. Posamezne policijske uprave so jih in jih bodo izvedle še nekaj. Vsi, ki se boste npr. v nedeljo, 28. julija 2013, udeležili prireditve Dan varne hoje v Grohatu pod Raduho, boste med drugimi srečali tudi pripadnike PPE, sestave III – Gorske enote iz Policijske uprave Celje.

IMG 8696