Sorodne objave

 

V Sloveniji in v večini evropskih držav bodo policisti med 19. in 25. avgustom 2013 ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti, ki poteka v okviru TISPOL-a. Namen poostrenega nadzora je povečati zavedanje, da je hitrost še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč, ter spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno.

IMG 3293 1

Policisti bomo zato v tem času poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do tovrstnih kršitev in posledično tudi do prometnih nesreč. Ob tem bomo ugotavljali tudi prekrške, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, neuporabo varnostnih pasov, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, in druge prekrške.

Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami in dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje. Hkrati je med turistično sezono promet gostejši, zato lahko hitreje pride do nesreče.


Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi (mp3) 

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Hitrost - počasneje je varneje