Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je danes, 20. avgusta 2013, sprejel policista, ki sta med turistično sezono službovala na Hrvaškem.

IMG 5570

 Janez Hancman, generalni direktor policije Stanislav Veniger in Boris Kumer


Policista Boris Kumer iz Policijske postaje Ljutomer in Janez Hancman iz Policijske postaje Maribor I sta bila na Hrvaško napotena v okviru projekta Varna turistična sezona, kjer sta od 15. julija do 16. avgusta nudila pomoč hrvaškim policistom pri postopkih s slovenskimi državljani. Svoje naloge sta opravljala na območju šibensko-kninske in liško-senjske policijske uprave, in sicer je policist Kumer služboval v Vodicah, policist Hancman pa na otoku Pagu.

Slovenska policista sta med postopki omogočala hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajala predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Angažirana sta bila predvsem na področju splošnih policijskih nalog, kot so varovanje javnega reda in miru, nadzor cestnega prometa in obravnave prometnih nesreč, obravnave kaznivih dejanj idr. Hkrati sta slovenskim turistom tudi preventivno svetovala, kako naj med dopustovanjem poskrbijo za svojo varnost in zavarujejo svoje premoženje. Pri svojem delu sta nosila uniformo slovenske policije in nista bila oborožena.

"Izkušnja je bila izjemno pozitivna. S sodelavci smo se odlično razumeli, predvsem so bili to že izkušeni policisti. Delal sem na različnih področjih, obravnavali smo tudi kazniva dejanja, med katerimi je bilo zagotovo največ tatvin, predvsem predmetov, ki so izginjali s plaž. Veliko smo delali tudi na področju preventive. V ta namen smo postavili stojnico, na kateri smo delili preventivno gradivo, zloženke, in svetovali turistom," pove Boris Kumer. "Delo je podobno našemu, vendar ga je, glede na to, koliko je turistov, preseneljivo manj, kot bi pričakovali. Na tem območju namreč živi kakšnih 10.000 domačinov, med turistično sezono pa je tam še dodatnih 60.000 ljudi."

"Odziv slovenskih državljanov je bil zelo pozitiven. Vendar pa sva oba s kolegom ugotovila, da naše uniforme v tujini niso tako močno prepoznavne, saj so nekateri, predvsem tisti, s katerimi nismo neposredno komunicirali, potrebovali kar nekaj časa, da so ugotovili, da gre za slovenskega policista," še doda Kumer.

Tudi Janez Hancman je zadovoljen z izkušnjo v tujini, ki je bila v takšni oblika zanj prva. "Že ob prihodu na Pag sem začutil, da so me novi sodelavci dobro sprejeli. Čeprav sem prišel iz druge države, me niso obravnavali čisto nič drugače kot ostale svoje sodelavce, temveč sem bil 'eden izmed njih'. Skupaj smo patruljirali, obravnavali smo različne prekrške in kazniva dejanja; največkrat je šlo za posedovanje prepovedanih drog, prisoten pa sem bil tudi pri prepoznavah in hišnih preiskavah. Velikokrat pa so me uporabili kot tolmača, tako za slovenski kot tudi angleški in nemški jezik, saj oba govorim tekoče," je dejal Hancman, ki je delal sicer na Policijski postaji Novalja, pomoč pa je nudil tudi policistom Policijske postaje Pag.

Oba policista sta delala predvsem v dopoldanskem času, vendar pa so ju hrvaški policisti velikokrat poklicali tudi izven delovnega časa, če so potrebovali njuno pomoč. "Ni nama bilo odveč in sva z veseljem pomagala, kadar koli sva lahko," sta se strinjala Kumer in Hancman.

Takšna oblika sodelovanja poteka že od leta 2011, ko sta bila dva slovenska policista prvič napotena na Hrvaško. Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma v določene turistične kraje povabi predstavnike policij tistih držav, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov.

Prednost tovrstnega sodelovanja je predvsem v izjemno hitri in učinkoviti izmenjavi informacij, pa tudi v tem, da so postopki s slovenskimi državljani krajši, saj ni nepotrebnega preverjanja določenih podatkov preko drugih služb, ker lahko hrvaški policisti podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista. Prav tako je koristna tudi pomoč pri komunikaciji v postopkih. Med slovenskimi državljani je namreč zaznati zadovoljstvo, saj so se v policijskih postopkih počutili varneje ob prisotnosti slovenskega policista.