Sorodne objave

 

Med 9. in 15. septembrom poteka drugi del preventivne akcije Pripnite se in doživite. Namen akcije je povečati uporabo varnostnih pasov v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih. V tem času bomo policisti poostreno preverjali, ali ste se pripeli, in vas opozarjali, kako pomembna je uporaba varnostnega pasu.

IMG 2706

Glavna cilja akcije Pripnite se in doživite, ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, sta zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah ter povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih. Pravilna uporaba varnostnega pasu lahko namreč zmanjša število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. V policiji si prizadevamo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi se vozniki in potniki v vozilu dosledneje pripenjali z varnostnim pasom.

 

V akciji Pripnite se in doživite bomo tako sodelovali tudi policisti, ki bomo v tem času po vsej Sloveniji:

  • poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil,
  • na mejnih prehodih ob vstopu v državo opozarjali voznike na uporabo varnostnih pasov.

 

Ukrepi policije bodo krajevno in časovno prilagojeni problematiki na posameznih območjih. Namen nadzora je vsekakor spremeniti vedenje ali zavedanje voznikov in sopotnikov, da se z uporabo varnostnega pasu posledično zmanjšujejo posledice v prometnih nesrečah. Izjemno pomembno je, da varnostne pasove uporabljamo tudi na zadnjih sedežih ter da varnostne pasove uporabljajo tudi vozniki avtobusov in tovornih ter kombiniranih vozil.

Ali ste vedeli?

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.


Varnostni pas - pripni svoje življenje!