Sorodne objave

 

Posveta z naslovom E-zlorabe otrok: razsežnost pojava in učinkovito ukrepanje, ki danes, 25. septembra 2013 poteka v Ljubljani, se udeležuje preko 200 predstavnikov policije, tožilstev, sodišč, šolstva, nevladnih organizacij in akademske sfere, pa tudi predstavniki mladinskih domov in študentje.

Odprli so ga Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet Slovenije, in dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. Sicer posvet organizirata Uprava kriminalistične policije in Center za varnejši internet Slovenije, Spletno oko, v sodelovanju z Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

IMG 6632

Starši in otroci, zavarujete se pred zlorabami na internetu – nasveti policije


Fank je opozoril, da je področje spolnih zlorab velik družbeni problem in da so zaskrbljujoči podatki, ki kažejo, da se vsako leto v svetu na spletu pojavi več tisoč novih objav posnetkov zlorabljenih otrok. Statistika slovenske policije kaže, da je ta od leta 2007 do danes zabeležila 1726 (od tega 122 letos) kaznivih dejanj spolnih zlorab na škodo mlajših od 18 let. Od tega je 191 kaznivih dejanj po 176. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), tj. Prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva.

IMG 6628

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3)  


"Iluzorno bi bilo govoriti o tem, da je Slovenija imuna na to problematiko, saj številčnost primerov v zadnjih letih nakazuje, da se zagotovo srečujemo s tem. Vizija razvoja tega področja tudi ni obetajoča. Zaradi razvoja spletnih trgov se bo ta problematika v prihodnje zagotovo povečevala, seveda pa se bo na podlagi direktiv in usmeritev EU povečevala tudi pozornost teh, ki se s tem srečujemo. Vsa pozornost bo namenjena zaščiti naših najmlajših v tisti fazi, da ne bi prišlo do njihovega ogrožanja," dodaja Fank.

Poudaril je še, da policija že vrsto let namenja vso pozornost zaščiti otrok in mladostnikov, saj se zaveda, da gre za specifične žrtve, ki same ne morejo storiti dovolj za lastno zaščito. Policija pri tem sodeluje z različnimi akterji, ki delujejo na tem področju, kar je po njegovih besedah bistvenega pomena.

Pa uvodnih pozdravih je sledil ogled dokumentarnega videa, ki je nastal v sklopu posveta in kjer je več strokovnjakov in predstavnikov industrije povedalo o tem, kaj vse lahko storimo za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami in pri obravnavi teh dejanj. Pri tem so sodelovali Branko Hercog iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, Lija Mihelič iz Spletnega očesa Centra za varnejši internet, Doroteja Lešnik Mugnaioni iz Šole za ravnatelje, Marjana Milek Ogrinc iz Centra za socialno delo Domžale, Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju, Katjuša Popović iz Društva Ključ, Gorazd Božič iz SI-CERT-a, Marjan Štrakl iz Telekoma Slovenije, Tina Fujs iz Tušmobila, mag. Tadej Stergar iz IFIT-a in dr. Rok Čeferin iz Odvetniške družbe Čeferin.

IMG 6718

Posebna gostja posveta je bila Adele Desirs iz Interpola, ki je predstavila, kaj problematika zlorab otrok na spletu pomeni na svetovni ravni in kako to vpliva na posamezno državo.

Kot kriminalistično-obveščevalni analitik v francoski policiji ob leta 2007 namreč obravnava na stotine primerov spolnih zlorab otrok. V letih med 2007 in 2012 je bila vodja enote za zaščito otrok v dveh policijskih okrožjih na severu Francije. Oba oddelka pristopata k obravnavi primerov celostno, z zbiranjem obvestil, preiskovanjem in preventivnimi akcijami ter v partnerstvu in sodelovanju s šolami, socialnimi službami in bolnicami.

*****

V popoldanskem delu pa bodo potekale delavnice, kjer bodo skupine predstavnikov različnih subjektov poskušali več primerov celostno rešiti.

*****

Posvet, ki ga moderira Anton Toni Klančnik iz Uprave kriminalistične policije, že tretje leto organiziramo predvsem z željo in ciljem, da na enem mestu združimo znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zlorab otrok na spletu. Tudi letos zato na posvetu pričakujemo široko in pisano paleto udeleženih tako iz vrst policije, tožilstev in sodišč, kot tudi predstavnikov industrije, socialnih služb, nevladnih organizacij in šolstva.