Sorodne objave

 

Danes zjutraj je patrulja policistov ljubljanske postaje za izravnalne ukrepe na počivališču Lukovica v smeri Maribora ustavila vlečno vozilo s polpriklopnikom italijanskih registrskih tablic, ker je s polpriklopnega vozila iztekala neznana tekočina.

Po pregledu tovora so policisti ugotovili, da iz tovornega dela izteka izjemno jedka žveplena kislina, in sicer iz rabljenih avtomobilskih akumulatorjev, ki so bili naloženi v vozilu. Zaradi tega so za nekaj časa zaprli tudi bližnjo bencinsko črpalko.

IMG 8804

V obravnavo primera se je kmalu vključila tudi patrulja Specializirane enote za nadzor prometa (SENP), ki je prevzela postopek. Poleg patrulje SENP so bili na kraju še gasilci domžalskega centra požarne varnosti, delavci carine, delavci enega od podjetij za saniranje nevarnih odpadkov ter domžalski policisti in kriminalist ljubljanskega sektorja kriminalistične policije. Gasilci so omejili iztekanje kisline tako, da so podstavili zbirne posode in očistili asfaltno površino na počivališču.

Po prezračenju tovornega prostora sta policista SENP ugotovila, da je do iztekanja kisline prišlo zaradi nepravilnega nakladanja akumulatorjev, ki so se pri tem poškodovali, in poškodovanega kontejnerja, v katerem so bili akumulatorji naloženi.

IMG 8813

Zaradi nepravilnega ravnanja s tovorom in posledično iztekanja kisline je bil zoper prevozno podjetje izdan plačilni nalog zaradi kršenja 54. člena Zakona o prevozu nevarnega blaga (ZPNB), in sicer v znesku 4.000 evrov, saj je podjetje kot prevzelo nevarno blago v embalaži, ki ni bila ustrezna za shranjevanje rabljenih avtomobilskih akumulatorjev. Plačilni nalog je dobil tudi voznik, in sicer v višini 800 evrov, ker je kršil 55. člena istega zakona, saj pred nakladanjem tovora in med prevozom ni upošteval vseh varnostnih ukrepov.