Sorodne objave

 

V okviru letošnjih dnevov zaščite in reševanja, ki so potekali v Novem mestu, je policija 16. oktobra 2009 aktivno sodelovala v osrednji državni vaji na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami Krka 2009.

Temeljni cilj vaje je bil preveriti pripravljenost različnih organov ter reševalnih služb za zaščito, reševanje in pomoč ob veliki prometni nesreči. Letos so pozornost usmerili na reševanje iz vode.

IMG_4674

Predpostavka vaje je bila, da zaradi mokrega cestišča in neprilagojene hitrosti avtobus lokalnega prometa s trinajstimi potniki na Šmihelskem mostu v Novem mestu prebije zaščitno ograjo in po brežini zdrsne v reko Krko. Ob padcu se avtobus s sprednjim delom potopi v reko. Iz vode je viden zadnji del avtobusa in streha, na katero se skozi razbita okna reši šest potnikov, ki so lažje poškodovani. Medtem ko sta dva potnika padla v vodo in se utopila, je preostalih šest ostalo ukleščenih med pločevino.

Treba je bilo ukrepati in rešiti tako potnike s strehe in tiste, ki so ostali ukleščeni, kot tiste, ki jih je voda odplavila. Poleg poklicnih in prostovoljnih gasilcev, ekipe prve pomoči in ekipe iz zdravstvenega doma, potapljačev, članov kinoloških skupin in pripadnikov slovenske vojske s helikopterjem za prevoz ponesrečencev v Klinični center je pri reševanju sodelovala tudi policija.

IMG 4735

Po prejemu klica o nesreči je operativno-komunikacijski center (OKC) policije zbral osnovne podatke in na kraj napotil najbližje policijske patrulje, ki so takoj poročale obsegu in posledicah nesreče.

IMG 4722

OKC je o dogodku takoj obvestil regionalni center za obveščanje in druge službe znotraj policije, da so se lahko čimprej vključile v reševanje.

Policisti so zavarovali območje poškodovane ograje Šmihelskem mostu, varovali dostop do kraja nesreče, urejali promet in omogočili, da so lahko službe za zaščito, reševanje in pomoč čim hitreje prišle do kraja nesreče. Poleg tega so sodelovali z drugimi akterji pri reševanju, tudi pri identifikaciji žrtev; preprečevali morebitne kršitve in kazniva dejanja ter opravljali druge naloge, ki so v pristojnosti policije.

IMG 4698

Medtem so policisti potapljači iz Specialne enote preiskovali strugo reke. Kljub zelo kalni vodi so bili uspešni, uspel pa je tudi prenos slike izpod vode preko kamere na ekran v kombiju.

Vse dni prireditve je policija predstavljala svoje delo in opremo.