Sorodne objave

 

Med 3. do 5. oktobrom 2013 je policija sodelovala na Dnevih zaščite in reševanja, ki jih je Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje tokrat organizirala v Velenju. Naše delo je bilo moč praktično videti v državni vaji Nevarna snov 2013, svoje delo in opremo pa smo predstavili tudi na širšem prireditvenem prostoru.

DSCN1958

V vaji, ki je bila sestavljena iz štirih sklopov, je sodelovalo štirideset policistov, in sicer pomočniki komandirjev kot vodje policijskih intervencij, policisti, policista kriminalista, policista vodnika službenih psov, policista vodnika službenih konj ter pripadniki Specialne enote policije. Najzahtevnejši del vaj je predstavljala evakuacija in varna odstranitev gledalcev in opazovalcev s prizorišča prve vaje, ki je potekala na Avtobusni postaji Velenje. Pri tej vaji so policisti – kljub temu da je šlo zgolj za vajo – hitro, uspešno in učinkovito na varno razdaljo oddaljili okoli 200 oseb in na ta način zelo realno omogočili dostop reševalnim ekipam na kraj dogodka ter s tem omogočili uspešno izvedbo vaje vsem sodelujočim.

DSCN1835

Policisti so vsak dan sodelovali tudi na prireditvenem prostoru. Številnim obiskovalcem so dnevno predstavljali svoje delo in opremo. Pri tem so sodelovali policisti vodje policijskih okolišev Policijske postaje Velenje, policista Postaje prometne policije Celje, policista vodnika službenih psov in trije inštruktorji praktičnega postopka iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Celje. V teh dneh so se javnosti predstavili tudi pripadniki Specialne enote policije, ki letos praznuje 40-obletnico, strokovnjaka Nacionalnega forenzičnega laboratorija, policista vodnika službenih konj iz Postaje vodnikov službenih konj Maribor in policist vodnik službenih psov iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana s posebnim programom za najmlajše.

Vsak posameznik je policijo predstavil s svojega delovnega področja. Številni obiskovalci so bili najboljša potrditev, da je bil prikaz izjemno dobro pripravljen, raznolik, pester in privlačen.

 

Namen teh dni - tako prikaza na prireditvenem prostoru kot v sami vaji - je v predstavitvi sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Hkrati pa tudi v osveščanju javnosti o nevarnosti naravnih in drugih nesreč, načinu ukrepanja, preventivnih dejavnostih in sanaciji stanja po nesreči.