Sorodne objave

 

Letalska policijska enota ni dnevno v ospredju javnosti. Zanjo pa dobro vedo vsi, ki so jim policisti piloti, policisti tehniki letalci in policisti letalci z ogromno mero poguma s pomočjo helikopterja rešili življenje.

IMG 7770

Letalska policijska enota (LPE) se odzove na vse klice na pomoč, če le vremenske razmere in tehnične zmogljivosti dopuščajo letenje. LPE med drugim rešuje ponesrečene v gorah in na težko dostopnem terenu, kot prevoznik sodeluje v sistemu helikopterske nujne medicinske pomoči ter prevaža nedonošenčke v inkubatorjih. Enoto in njene naloge je na novinarski konferenci 29. oktobra 2013 predstavil njen vodja mag. Simon Vindiš.

IMG 7779

Zvočni posnetek izjave Simona Vindiša (mp3)  


Lahko smo veseli, da so posadke LPE letos znova tolikim ljudem rešile življenje. Ta reševanja ponesrečencev nikdar ne vplivajo samo na njih, temveč močno zaznamujejo tudi njihove družine in prijatelje.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta smo s helikopterji LPE opravili približno 600 ur za operativne policijske naloge (nadzor državne meje, interventne policijske naloge, usposabljanja …) in 340 ur letenja za humanitarne naloge. Pri slednjih smo do vključno 27. oktobra 2013 prepeljali 280 oseb. Natančneje, 191 poškodovanih ali hudo obolelih oseb, ki so potrebovali helikoptersko nujno medicinsko pomoč (od tega je bilo 38 primerov prevozov med bolnišnicami), s pomočjo helikopterja smo v visokogorju rešili 58 poškodovanih oseb in prepeljali 31 nedonošenčkov v inkubatorju. V statistiki vseh prepeljanih so zajeti tudi tisti, katerim žal ni bilo več pomoči.

IMG 7792

Zvočni posnetek pomočnika vodje LPE Roberta Kralja, (mp3) 
ki je hkrati pomočnik poveljnika Posebne policijske enote za Gorsko enoto

humanitarne naloge

nalogeLPE

Eno najzahtevnejših reševanj je tisto v gorah, kjer je pogosto potrebno ponesrečenca rešiti s težko dostopnega terena, kar zahteva vrhunsko usposobljenost in brezhibno uigranost. Največ helikopterskih gorskih reševanj se izvaja s pomočjo elektromotornega vitla. Nekaj resničnih primerov takšnega reševanja smo avgusta letos posneli in smo jih danes prvič javno predvajali. Predvajani posnetki med drugim zagotavljajo, da slovenska javnost v kritičnih trenutnih lahko računa na strokovno pomoč pripadnikov LPE.

IMG 7814

Film o gorskem reševanju s helikopterjem (mp4)  

Posnetke gorskega reševanja s helikopterjem sta komentirala Robert Kralj in Damjan Bregar, vodja pilotov na LPE. (mp3) 

(Priporočamo hkratno predvajanje filma in tega zvočnega posnetka)


Kaj pa rešitev iz zraka pomeni za posameznika, je v znak hvaležnosti do posadke LPE in policije nasploh povedala Mojca Petrovič s Ptuja. Zaupala nam je svoje občutke nemoči po poškodbi v steni Mojstrovke ter občutke veselja in olajšanja, ko je nekaj minut kasneje zaslišala ropot helikopterskih vetrnic. Kot zanimivost: pred dvema letoma smo iz stene rešili tudi njenega partnerja in njegovega soplezalca.

IMG 7824

Zvočni posnetek ponesrečenke Mojce Petrovič, ki smo jo policisti rešili iz stene v Mojstrovki (mp3)