Sorodne objave

 

Predstavniki slovenske policije in carine so na novinarski konferenci v Mariboru danes, 3. novembra 2009, podrobneje predstavili enega večjih zasegov prepovedane droge v zadnjem času. Na mejnem prehodu Gruškovje so namreč policisti prejšnji teden skupaj s cariniki odkrili 24,5 kilograma heriona.

konferenca

Na novinarski konferenci so sodelovali (na fotografiji z leve) Slavko Koroš iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, Marjan Fank iz Policijske uprave Maribor in vodja carinske izpostave na Gruškovju Milan Klep.

Zvočni posnetek izjave Slavka Koroša (mp3) 

 Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Milana Klepa (mp3) 


Predstavnik carine Milan Klep je povedal, da se je na Mejni prehod za mednarodni promet Gruškovje 29. oktobra 2009 zvečer z osebnim avtomobilom Fiat Scudo, na katerem so bile avstrijske registrske tablice, pripeljal 26-letni srbski državljan. Carinski kontroli ni ničesar prijavil, a sta carinika njegovo vozilo in prtljago kljub temu natančno pregledala.

IMG 2081

Avtomobil je imel v prostoru za prevažanje tovora polico, na kateri so bili zvočniki. Carinika sta ugotovila, da je polica zgoraj zaprta z iverno ploščo, spodaj z lesonitom, spredaj pa z iverno letvijo. Glede na debelino iverne plošče in lesonita sta posumila, da bi bil med obema ploščama lahko vmesni prostor.

kombi

Odvijačila sta prednjo letev in zagledala rjave pakete, zavite v prozorno polivinilasto folijo. Takoj sta posumila, da gre za prepovedano drogo. V tistem trenutku se je potnik začel počasi odmikati od avtomobila, potem pa je stekel proti policijskim zapornicam. Carinik in policisti, ki so ga pozivali, naj se ustavi, so stekli za njim. Moški njihovih pozivov ni upošteval in je bežal naprej, vendar so ga policisti ujeli in mu odvzeli prostost.

IMG 2105

Nadaljnji pregled vozila so opravili cariniki skupaj s kriminalisti. Odstranili so zgornji del police in odkrili 30 paketov, zavitih v polivinilasto folijo in prelepljenih z rjavim lepilnim trakom. Kriminalisti so opravili preliminarni test za droge, ki je nakazal, da gre za heroin. Kasneje so našli še 7 paketov pod tovarniško tapeto v stropu kabine vozila. Preliminarni test je znova pokazal, da je v njih heroin.

IMG 2116

Skupaj je bilo odkritih 37 paketov z bruto težo 27,5 kilograma oziroma v skupni neto teži 24,6 kilograma.

IMG 2121a

Kot je poudaril Marjan Fank iz Policijske uprave Maribor, gre v opisanem primeru za veliko količino zelo nevarne prepovedane droge, ki povzroča močno odvisnost. Če bi preprodajalci zaseženo količino prodali na debelo, bi bila njena cena okoli 270.000 evrov, če pa bi bila zasežena droga prodana na drobno, bi ob upoštevanju, da jo je za ulično prodajo potrebno redčiti z drugimi substancami, izkupiček znašal okoli 1,3 milijona evrov.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (člen 186 Kazenskega zakonika) so policisti 30. oktobra 2009 srbskega državljana privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zanj odredil pripor.

Največji zaseg heroina na Gruškovju je bil novembra 2008, ko so cariniki v kabini turškega tovornega vozila odkrili 200 zavojev s 105 kilogrami prepovedane droge. Več v sporočilu za javnost z dne 18. novembra 2008

***

Zaseg kokaina v poštnem paketu

Predstavnik Generalne policijske uprave Slavko Koroš pa je ob tej priložnosti predstavil še en večji zaseg prepovedane droge, in sicer oktobrsko odkritje 500 gramov kokaina.

Slovenska kriminalistična policija je namreč v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, predvsem z Zveznim kriminalističnim uradom Wiesbaden (BKA Wiesbaden) iz Nemčije, pridobila informacijo, da se kokain tihotapi iz Argentine v Slovenijo, in sicer z izkoriščanjem poštnih storitev. Skupaj s tujimi varnostnimi organi smo zato začeli s pridobivanjem dokazov za kazenski postopek.

posiljka1

Tako je carinska služba iz Dresdna v Nemčiji 24. oktobra 2009 pregledala letalsko poštno pošiljko, ki je prispela iz Argentine na letališče v Leipzigu. Po carinskem pregledu oz. odprtju paketa so nemški carinski organi našli deset (10) kosov razne fotodokumentacije, med katerimi je bila skrita neznana prašnata snov bele barve, za katero se je z analizo ugotovilo, da gre za 500 gramov kokaina.

posiljka3

Kot pošiljatelj je bila na paketu navedena oseba iz Argentine, kot prejemnik pa oseba z območja Slovenske Bistrice. Tako smo skupaj z nemškimi kriminalisti začeli spremljati to pošiljko, ki je bila osebi z območja Slovenske Bistrice tudi dostavljena. Takoj ob prevzemu pošiljke smo odvzeli prostost 33-letni osumljenki, doma z območja Slovenske Bistrice.

posiljka2

Zoper osumljenko smo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, nadaljujemo pa z aktivnostmi za odkritje še ostalih morebitnih sostorilcev.

***

Problematika prepovedanih drog in statistični podatki policije

Po Koroševih besedah postajajo mednarodne kriminalne združbe trgovcev z drogami čedalje agresivnejše in vse bolj razvejane z osvajanjem novih tržišč. Proizvodnja novih snovi, nenehno spreminjanje oblik prodaje in tihotapljenja (kar je očitno tudi iz predstavljenih primerov) ter vse večja spretnost prikrivanja dejavnosti in pranje denarja od prodaje so samo nekatere značilnosti delovanja takšnih združb.

Sicer pa je na področju tihotapljenja drog vedno bolj aktualna osrednja balkanska pot, ki vodi tudi čez ozemlje Slovenije. Slovenija je tako država porabnica prepovedanih drog, predvsem pa je tranzitna država, čez katero potekajo transporti oz. v kateri se sklepajo posli za nedovoljeno proizvodnjo drog in promet z njimi, saj glede na velikost ozemlja, število prebivalcev, kupno moč idr. ni posebej zanimiva za organizirane mednarodne kriminalne združbe.

Ponudba pa tudi povpraševanje po prepovedanih drogah se iz leta v leto povečujeta tako v Sloveniji kot tudi v svetu.

Tako je policija v letošnjem letu obravnavala občutno več kaznivih dejanj s področja zlorab prepovedanih drog, in sicer v prvih devetih mesecih 2.212 (1.370 v enakem obdobju leta 2008), kar predstavlja 67-odstotni porast glede na enako obdobje lanskega leta. Prav tako smo obravnavali več kot 2.300 prekrškov s tega področja.

Posebej zaskrbljujoče pa so posledice uživanja prepovedanih drog. Smrtnost zaradi zastrupitve s temi snovmi med otroki in mladino v razvitem svetu  narašča.

V Sloveniji je zaradi zastrupitve s prepovedanimi drogami v prvih devetih mesecih letošnjega leta umrlo 19 (16) oseb, v letu 2008 24 oseb, leta 2007 je bilo umrlih zaradi zastrupitve s prepovedanimi drogami 28, leta 2006 19 in leta 2006 29 umrlih.