Sorodne objave

 

Na Generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu v Franciji je 4. in 5. februarja 2014 potekalo 66. zasedanje evropskega komiteja Interpola, ki se ga je udeležil predstavnik slovenske policije Borut Selan iz Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Zasedanju je predsedoval predstavnik Madžarske, ki je predsedovanje prevzel od slovenskega predstavnika na 64. zasedanju septembra 2013.

DSCN0179 zm

Predstavnik Slovenije v skladu z odločitvijo vodij nacionalnih birojev Jugovzhodne Evrope poleg slovenskih predstavlja tudi interese Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Makedonije.

Dan pred zasedanjem se je na sestanku z vodji regionalnih podpornih poddirektoratov na generalnem sekretariatu Interpola zahvalil za dosedanjo pomoč glede pospeševanja pridobivanja informacij od držav, ki jih posamezni poddirektorat pokriva. Pogovori so potekali s ciljem še bolj učinkovitega sodelovanja in krepitve regionalne podporne moči generalnega sekretariata državam članicam.

DSCN0174 zm

Borut Selan (četrti z leve) skupaj z vodji regionalnih podpornih direktoratov na generalnem sekretariatu Interpola: Precious Tlhabiwa (Afrika), Juan Darío Rodríguez Martínez (Amerikas), Abdulaziz Obaidalla (Bližnji vzhod in Severna Afrika), Clemens Wechner (Evropa) in Shinichiro Handa (Azija in Južni Pacifik)


Glavna tema zasedanja je bila končna obravnava in potrditev akcijskega načrta, ki ga je komite pripravil na podlagi evropske strategije Interpola za obdobje 2014-2016. Udeleženci so potrdili predloge točk dnevnega reda evropske okrogle mize, ki bo potekala aprila v Lyonu v Franciji v okviru 10. konference vodij nacionalnih centralnih birojev Interpola. Razpravljali so tudi o novem interpolovem projektu I-Checkit, o sodelovanju z Europolom, o aktivnostih Interpola na ravni Evropske unije itd. Predstavnik Rusije je tudi predstavil priprave ruskih varnostnih organov na Zimske olimpijske igre v Sočiju 2014.

SPA 3025 zm

 Udeleženci zasedanja skupaj z Generalnim sekretarjem Interpola Ronaldom K. Noblom in predsednico Interpola Mireille Ballestrazzi


Zasedanja so se udeležili člani Evropskega komiteja, in sicer – poleg o predstavnika Slovenije – predstavniki Estonije, Izraela, Ruske Federacije, Francije, Švedske, Italije, Madžarske, predstavnik posebnega predstavništva Interpola pri EU v Bruslju, uradnik za zvezo Interpola pri Europolu in uradnik za zvezo Europola pri Interpola ter predstavniki generalnega sekretariata Interpola. Udeležence zasedanja je pozdravila tudi predsednica Interpola Mireille Ballestrazzi.

Evropski komite je izvršilni organ Interpola v naši regiji, ki ga sestavlja osem članov. To so predstavniki nacionalnih centralnih birojev Interpola, ki so izvoljeni za štiriletni mandat in se srečujejo trikrat letno. Evropski komite je odgovoren za obravnavo, posvetovanje ter preučevanje strategij, politik in praktičnih zadev, ki izhajajo iz sodelovanja v boju proti kriminaliteti v evropski regiji. Hkrati podaja priporočila evropski regionalni konferenci, ki je najvišji upravljavski organ organizacije v evropski regiji.

Foto: Interpol