Sorodne objave

 

Dnevi se daljšajo, prihaja pomlad. Obdobja lepega in toplejšega vremena bodo čedalje daljša, vozne razmere pa iz dneva v dan ugodnejše. Žal pa je za varnost v cestnem prometu to obdobje tudi najbolj kritično.

Dolgoletne izkušnje policistov po besedah vodje Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Roberta Sušanja namreč kažejo, da vozniki pridobijo lažen občutek varnosti, začnejo voziti hitreje, manj previdno in bolj agresivno. Na prehodu iz zime v pomlad se število prometnih nesreč vsako leto poveča.

PrometnaVarnostZa posledicami prometnih nesreč je lani umrlo 214 oseb, kar je 79 oseb manj kot v letu 2007, ko jih je umrlo 293, in tudi prometnih nesreč in poškodovanih je bilo leta 2008 manj kot leto prej. Prav tako je število mrtvih v prometnih nesrečah v upadu letos. Do 23. februarja 2009 je v prometnih nesrečah umrlo 19 oseb, kar je 8 mrtvih manj kot lani, ko je v istem obdobju umrlo 27 oseb.

SusanjKot ocenjuje Sušanj, je k opisanemu dobremu varnostnemu stanju v cestnem prometu med drugim prispevala tudi dolga, huda zima, ker so jo spremljale večinoma neugodne razmere za vožnjo in so bili vozniki previdnejši. "V naslednjem obdobju pričakujemo, da se bo vreme izboljšalo, temperature bodo spet višje, obdobja lepega vremena daljša, vozne razmere pa iz dneva v dan ugodnejše. Iz izkušenj vemo, da so za varnost cestnega prometa to najbolj kritična obdobja. Po obdobju slabega vremena, ko so zaradi snega, nizkih temperatur ter poledice še posebej previdni in nezaupljivi, pridobijo vozniki ob lepem vremenu in na suhih cestah ponovno lažen občutek varnosti, občutek, da niso ogroženi. Praviloma spet začnejo voziti hitreje, poleg tega postanejo pogumnejši in agresivnejši. Tudi zato policisti na prehodu iz zimskega v spomladanski čas vsako leto obravnavajo večje število prometnih nesreč in njihovih posledic," je dejal Robert Sušanj in pri tem še opozoril, da se z lepim vremenom na cestah ponovno pojavijo vozniki motornih koles in koles z motorjem ter kolesarji in pešci, kar lahko prometno varnost še dodatno poslabša.

"Da bi preprečili pričakovano poslabšanje prometne varnosti v tem prehodnem obdobju, policisti vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo in jih opozarjamo, naj vozijo previdno in odgovorno," poudarja vodja prometnih policistov.

Poleg tega bodo policisti na ravnanje voznikov poskušali vplivati s prisotnostjo na cestnih relacijah in z nadzori prometa, pri čemer bodo v največji možni meri uporabili tudi vsa tehnična sredstva, je še zatrdil Sušanj. 

Robert Sušanj je nazadnje povedal še nekaj izstopajočih primerov  (mp3, 2 MB)  

Vozniki!

  • Kljub navidezno dobrim voznim razmeram ne pretiravajte s hitrostjo! Hitrost vožnje prilagodite ne le hitrostnim omejitvam, temveč tudi trenutnim razmeram v prometu.
  • Dosledno uporabljajte vse varnostne pasove v vozilih, vozniki enoslednih vozil pa zaščitne čelade!
  • Če uživate alkoholne pijače, ne glede na količino, ne sedite za volan!
  • Vozniki motornih koles in koles z motorjem se morate zavedati, da je asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je zaradi hude zime na vozišču letos še posebej veliko udarnih jam in veliko peska od zimskega posipa. Zato vaše sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni lanskih.
  • Prijetne pomladne temperature lahko voznika hitreje uspavajo, zato bodite pozorni in ob prvih znakih utrujenosti prenehajte z vožnjo!
  • V prometu ravnajte odgovorno in se medsebojno spoštujte.
  • Predvsem zvečer in ponoči bodite pozorni na pešce in kolesarje!

Pešci, kolesarji!/h4>

HribarPoskrbite za lastno vidnost v cestnem prometu, za hojo oziroma vožnjo pa uporabljajte površine, ki so vam namenjene.

Anton Hribar iz Sektorja prometne policije je predstavil rezultate akcije Varnostni pas - pripni svoje življenje, v okviru katere so policisti februarja po vsej državi poostreno nadzirali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom.

Skupni rezultati nadzorov nad uporabo varnostnih pasov kažejo, da so slovenski policisti med 15-dnevno akcijo ugotovili preko 7.000 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov, od tega preko 90 % kršitev na sprednjih sedežih, približno 10 %pa na zadnjih sedežih (večinoma osebnih avtomobilov), okoli 2 % kršitev voznikov tovornih vozil ter nekaj kršitev v taksijih in avtobusih.

Lani je bilo v prometnih nesrečah z osebnimi avtomobili udeleženih skupaj 30.254 oseb. Pri tem je 74 oseb umrlo. Od lanskega skupnega števila mrtvih udeležencev v prometnih nesrečah z osebnimi avtomobili je 39 udeležencev uporabljalo varnostni pas, 29 udeležencev pa ne. Za šest mrtvih oseb ni bilo mogoče ugotoviti, ali so varnostni pas v trenutku nesreče uporabljali ali ne.

 Izjava Antona Hribarja (mp3, 1MB)  


Vsem udeležencem v cestnem prometu želimo prijetno, predvsem pa varno spomladansko vožnjo!