Sorodne objave

 

Kriminalistična policija je v ponedeljek, 17. marca 2014, s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj s področja organizirane in gospodarske kriminalitete s 60 hišnimi preiskavami pri 59 osumljencih, zaključila tri dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave. Eno so vodili preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, dve pa kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.

Kljub temu, da gre za tri ločene preiskave, se med seboj tudi prepletajo. Nekateri osumljenci so se namreč pojavljali v dveh kriminalističnih preiskavah, podobno pa je bilo še območje, na katerem so se izvrševala kazniva dejanja; šlo je tudi za istovrstna nezakonita ravnanja.

nk

Več o kriminalističnih preiskavah sta na današnji novinarski konferenci povedala direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič in vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj mag. Boštjan Lindav.


Zvočni posnetek izjave Darka Majheniča (mp3)  

Zvočni posnetek izjave mag. Boštjana Lindava (mp3)  


V zaključnih aktivnostih policije je sodelovalo preko 330 preiskovalcev, kriminalistov in policistov - okoli 200 v preiskavi NPU in 130 v preiskavi gorenjskih kriminalistov - pri prijetju nekaterih osumljencev, ki so v preteklosti že izvrševali kazniva dejanja z elementi nasilja, pa so sodelovali tudi policisti Specialne enote policije.

Preiskave so potekale na območjih kranjske, ljubljanske, novomeške, koprske, novogoriške in mariborske policijske uprave, preiskovalci, kriminalisti in policisti pa so iskali drogo, orožje in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Prostost so odvzeli 57 osebam. 38 so jih pridržali gorenjski kriminalisti (12 so jih včeraj privedli k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča), 19 pa preiskovalci NPU (včeraj so k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega sodišča privedli 7 osumljencev).

Vse tri preiskave je usmerjalo pristojno državno tožilstvo, v Ljubljani Specializirano državno tožilstvo RS, na Gorenjskem pa Okrožno državno tožilstvo v Kranju. Preiskave so potekale s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika, Omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu po 187. členu Kazenskega zakonika, Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu Kazenskega zakonika in Goljufija po 211. členu Kazenskega zakonika. Zagrožena kazen zapora za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in promet s prepovedanimi drogami je do 15 let zapora, za kaznivo dejanje omogočanje uživanja prepovedanih drog do 12 let zapora, za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva do 5 let zapora, za goljufijo pa do 8 let zapora.

Preiskovalci NPU in gorenjski kriminalisti so postopke izvajali v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili,  dokaze pa so zbirali tako s klasičnimi policijskimi ukrepi kot tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov.

IMG 4697

Preiskovalci NPU so v preiskavi potrjevali sume kaznivih dejanj organizirane in gospodarske kriminalitete

V svoji leto in pol trajajoči kriminalistični preiskavi so preiskovalci NPU zbirali obvestila o sumih kaznivih dejanj članov organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije preprodajala prepovedane droge, istočasno pa je izvrševala tudi kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete.

Preiskava je potekala proti 20 osumljencem zaradi 27 kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog, in treh goljufij. Vsi osumljenci so državljani Slovenije, stari med 30 in 53 let. Nekateri so bili v preteklosti že obravnavani in tudi pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, povezana s preprodajo drog in tudi zaradi drugih nasilnih kaznivih dejanj.  

Preiskovalci so ugotovili, da so osumljenci delovali v hudodelski združbi. Kriminalna združba je delovala zelo zaprto in organizirano. Vloge posameznih članov so bile natančno določene, kazniva dejanja pa so osumljenci izvrševali z vedenjem, da delujejo povezano, usklajeno in izključno zaradi pridobivanja protipravne premoženjske koristi. S kaznivimi dejanji so si pridobili okoli 290.000 eurov protipravne premoženjske koristi, od tega približno 82.000 eurov s preprodajo prepovedane droge in 210.000 eurov s kaznivimi dejanji goljufije.

Pri preiskavi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog so preiskovalci ugotovili, da so osumljenci drogo tihotapili najverjetneje iz Španije preko Francije in Italije v Slovenijo in jo prodajali slovenskim odjemalcem. Drogo, okoli pol kilograma kokaina in 1000 ml Metadona, so preiskovalci zasegli že med samo preiskavo sumov kaznivih dejanj, v hišnih preiskavah pa še tri pištole, strelivo, električni paralizator, palice za napad, neprebojne jopiče in okoli 35.000 eurov gotovine, za katero se sumi, da izvira iz kaznivih dejanj. Zasegli so tudi dva osebna avtomobila visokega cenovnega razreda in motorno kolo.

V dveh goljufijah pa je 6 osumljencev v obdobju med oktobrom 2012 in decembrom 2013 v okviru hudodelske združbe, z namenom pridobitve protipravne premoženjske korist, z obljubami o ureditvi kredita spravilo v zmoto dva oškodovanca iz Ljubljane, ki sta osumljenim kot polog za pridobitev kredita skupno izročila okoli 210.000 eurov. En oškodovanec je za pridobitev kredita v vrednosti 1.200.000 eurov izročil okoli 158.000 eurov, drugi pa okoli 48.000 eurov za kredit v vrednosti 200.000 eurov. Osumljenci v obeh primerih kredita niso uredili, niti niso vrnili vloženega denarja.

DSC02095

Gorenjski kriminalisti vodili in zaključili dve zahtevni preiskavi s področja organizirane kriminalitete

Še dve drugi kriminalistični preiskavi pa so v ponedeljek s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in orožja zaključevali tudi kriminalisti v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.

Kriminalisti so eno preiskavo vodili od februarja, drugo pa od junija lani na podlagi podatkov, ki so jih po uradni dolžnosti zbrali skupaj z določenimi ugotovitvami iz prve preiskave. V začetni fazi prve preiskave so kriminalisti podatke pridobivali s klasičnimi policijskimi ukrepi, šele kasneje pa so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi po odredbi državnega tožilca oziroma preiskovalnega sodnika. Kriminalisti so informacije v skladu s predpisi o mednarodnem sodelovanju pridobivali tudi z operativno izmenjavo podatkov s preiskovalci iz drugih držav z območja Evropske unije. Največ so sodelovali s hrvaškimi, avstrijskimi in nizozemskimi varnostnimi organi.

Prvi del preiskave je potekal zoper 17, drugi pa proti 28 osumljencem, ki so se ukvarjali s proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami in trgovino z orožjem. Osumljenci so stari med 18 in 58 let, vsi so državljani Slovenije, večina pa je že bila obravnavana zaradi nezakonitih dejanj, povezanih z drogo in orožjem. Teh 45 oseb je osumljenih storitve najmanj 144 kaznivih dejanj, posamezne preiskovalne aktivnosti pri utemeljevanju sumov še nekaterih drugih istovrstnih kaznivih dejanj pa še potekajo.

Osumljenci so drogo kupovali in prodajali v Sloveniji in tujini, zlasti na Nizozemskem, preko katere je iz držav nekdanje Jugoslavije potekala tudi trgovina z orožjem. Osumljenci so orožje kupovali na Balkanu in ga preko Slovenije prodajali na Nizozemsko, kjer so kupovali drogo, ki se je preko Avstrije in Slovenije vračala nazaj na Balkan. Droga in nekaj orožja je ostalo tudi v Sloveniji, kriminalisti pa so jih zasegali že med samo preiskavo sumov kaznivih dejanj.

Pred zaključno akcijo so gorenjski kriminalisti organizirani kriminalni skupini v več postopkih zasegli okoli 770 gramov konoplje, 1,5 kilogramov amfetaminov in 3 vojaške avtomatske puške, v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi pa še kilogram heroina in okoli štiri kilograme snovi za njegovo obdelavo.

Med hišnimi preiskavami, ki so bile opravljene v ponedeljek, pa so kriminalisti in policisti zasegli okoli 1,1 kilogram konoplje, amfetamine, hašiš, več ampul sintetičnega testosterona in tablete Proviron, na treh lokacijah tudi opremo za pridelavo prepovedane droge konoplja, glede orožja pa električni paralizator, palice za napad in dve pištoli. 

IMG 0118

 Preiskave so pomembne zaradi zatiranja in preprečevanja kriminalitete

Tovrstne preiskave in zasegi, četudi gre za manjše količine, so zelo pomembne zaradi preprečevanja kriminalitete, saj ima organiziran kriminal številne škodljive učinke. Pri drogah se odraža zlasti na zmanjšanju ponudbe na tržišču, pri orožju pa na preprečevanju, predvsem nasilnih kaznivih dejanj in težjih oblik kriminalitete, v katerih se nelegalno kupljeno orožje tudi uporablja. Gorenjski kriminalisti so npr. ugotovili, da so posamezniki iz organizirane kriminalne skupine med kriminalistično preiskavo različnim osebam ponujali v odkup različno orožje, in sicer pištole, avtomatske pištole z dušilcem in strelivom, eksploziv in ročne bombe.

Poleg tega k zatiranju kriminalitete bistveno prispeva tudi razbitje kriminalnih mrež. Ponovna organizacija utečenih poslov in dejavnosti namreč traja dlje časa, težave pa kriminalnim združbam, ki s svojo dejavnostjo obvladujejo določena območja, povzroča še razbita rutina v sicer organiziranem sistemu nezakonite dejavnosti.


(Preliminarni) statistični podatki za leto 2013 

Vrsta kriminalitete 2009 2010 2011 2012 2013 Porast/upad 2012/2013 (v %)
Organizirana 413 352 318 524 483 -7,8