Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger se danes, 13. maja 2014, v Valbandonu na Hrvaškem udeležuje že tradicionalne konference šefov policij pred začetkom turistične sezone. Osrednja tema srečanja je bila izmenjava policistov. Letošnjo sezono bodo na hrvaški obali službovali trije slovenski policisti.

6

Glavni ravnatelj hrvaške policije Vlado Dominić in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta ob robu konference, ki letos poteka že devetič zapored, znova podpisala protokol o sodelovanju med slovensko in hrvaško policijo v času turistične sezone. Posebnost letošnjega protokola je, da gre za sklenitev protokola za nedoločen čas, ki bo pokrival poletno in zimsko sezoni hkrati. To bo omogočilo večjo fleksibilnost glede posameznih napotitev in spodbudilo še tesnejše sodelovanje med obema policijama.

9

Namen konference, na kateri so sodelovali še predstavniki policij Madžarske, Avstrije, Češke, Nemčije, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Francije in Italije, je potrditi in okrepiti tesno policijsko sodelovanje med državami, tudi med slovensko in hrvaško policijo, ter tako zagotavljati čim varnejše bivanje slovenskih državljanov na Hrvaškem. Vsako leto namreč na hrvaški obali biva skoraj deset milijonov turistov, od tega več kot milijon Slovencev.

"Bliža se nova poletna sezona, ko bo na Hrvaškem svoj dopust preživelo okoli milijon Slovencev. Zaradi izjemnega obiska in dosedanjih dobrih izkušenj smo se zato odločili, da letos povečamo število slovenskih policistov. Letos bomo na hrvaško obalo napotili tri in s tem našim državljanom zagotovili še več varnostnih storitev v času dopustovanja," je dejal Veniger. 

Trije slovenski policisti bodo na Hrvaškem olajšali sporazumevanje med slovenskimi turisti in hrvaškimi policisti, svetovali o načinu obravnave ter lastnim državljanom pomagali pri stikih s svojim veleposlaništvom.

Pri svojem delu bodo nosili svojo uniformo in ne bodo oboroženi. Policijskih pooblastil ne bodo izvajali.


Slovenski policisti bodo delovno in disciplinsko pod vodstvom policije države gostiteljice, vendar skladno z lastno delovno, disciplinsko in odškodninsko zakonodajo. Med delom imajo policisti enako zaščito in pomoč kot policisti države gostiteljice.

Takšna oblika izmenjave policistov bo med drugim tudi dobra promocija za obe državi, ki se lahko pohvalita s skrbnim prizadevanjem za prijetnejše in varnejše bivanje turistov.


Projekt Varna turistična sezona poteka že od leta 2006, Slovenija se mu je pridružila 2011

Projekt Varna turistična sezona se je začel leta 2006. Takrat je v njem sodelovala le Madžarska, kasneje pa so se vključile še Avstrija, Francija, Češka, Slovaška, Zvezna Republika Nemčija, Glavno tajništvo Interpola, Poljska, Bavarska, Slovenija, Srbija, Italija in Ukrajina, Črna gora, Makedonija in Španija.

Slovenska policija v projektu sodeluje od leta 2011, in sicer sta v preteklosti po dva policista v posamezni sezoni službovala na območju policijske uprave Istra in policijske uprave Primorsko-Goranska, lani pa na območju Šibensko-Kninske policijske uprave in Ličko-Senjske policijske uprave. "Projekt smo sprva začeli uresničevati med poletno sezono in na hrvaško obalo poslali dva slovenska policista. Ta izkušnja je bila zelo pozitivna za obe strani, zato smo s takšnim sodelovanjem seveda nadaljevali in ga že naslednje leto razširili tudi na zimsko sezono, ko smo na slovenskih smučiščih gostili hrvaške policiste," je na današnjem srečanju dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Tovrstno sodelovanje je prineslo veliko koristi, tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav. Policijski postopki so bili namreč krajši, česar so bili v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je bila tudi komunikacija veliko lažja, kar je poenostavilo policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti pa je bilo zaznati tudi zadovoljstvo, saj so se počutili varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo.

Na drugi strani pa je bila takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je bila hitrejša, saj ni bilo zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti so potrebne podatke pridobili neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati so lahko policisti izmenjali svoje operativno znanje, se drug od drugega učili in tako soustvarjali dobre prakse, ki so jih kasneje prenesli tudi na svoje sodelavce. Vse to je pripomoglo k izboljšanju varnosti ter učinkovitejšemu preprečevanju in zatiranju različnih oblik kriminalitete.


Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Hrvaške