Sorodne objave

 

Kriminalisti so v preteklem tednu uspešno zaključili dve ločeni preiskavi pogrešanih oseb, za kateri je obstajal sum, da je bilo pogrešanje povezano s storitvijo kaznivega dejanja oz. da sta postali žrtvi kaznivega dejanja. Z zaključkom obeh zahtevnih kriminalističnih preiskav je bilo to tudi potrjeno. Ena od njih sega v obdobje od začetka leta 2012, ko je bil pogrešan mlajši fant z območja Dolenjske, druga pa v letošnji april, ko je bilo prijavljeno pogrešanje moškega z območja Šentjurja.

IMG 5765

Z leve: France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje


Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka  

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika  

Zvočni posnetek izjave Damijana Turka  

Novinarska vprašanja in odgovori nanje  


V obeh preiskavah so bile izvedene številne preiskovalne aktivnosti z angažiranjem velikega števila kriminalistov in policistov, ki so sodelovali v več iskalnih akcijah v naravnem okolju. Preiskavi sta bili še posebej oteženi, saj vse do prijetja osumljencev ni bil znan kraj storitve kaznivih dejanj, zaradi česar ni bilo mogoče opraviti ogleda in najti sledov. V obema primeroma so storilci skrbno skrili trupli in prikrili ostale okoliščine, na podlagi katerih bi bilo mogoče najti trupli oz. izslediti storilce. Seveda so bile v preiskavi omejene tudi preiskovalne aktivnosti, saj vse do najdbe trupel ni bilo mogoče potrditi nasilne smrti in s tem pogrešanji obravnavati kot umor.

Na državnem nivoju kriminalistične policije vse od leta 2007 aktivno deluje delovna skupina Uprave kriminalistične policije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja krvnih deliktov (iz Oddelka za krvne delikte in Nacionalnega preiskovalnega urada), ogledne dejavnosti in analitike, katere osnovna naloga je preiskovanje najhujših oblik umorov in pogrešanih oseb s sumom, da so postale žrtve kaznivega dejanja. Tako smo od leta 2007 dalje preiskali vse umore in uboje.

V Sloveniji vsako leto obravnavamo od 250 do 300 prijav pogrešanj odraslih oseb in okoli 50 mladoletnikov, katerih večina je odkritih v kratkem času. V državi je trenutno pogrešanih 219 oseb, najstarejši dosjeji pa segajo v 60. in 70. leta. Sama prijava pogrešanja ne zastara nikoli, prav tako je zastaranje umorov vezano na dolge časovne okvire. Še posebej pa so pod drobnogledom primeri, pri katerih bi lahko bilo pogrešanje povezano s kaznivim dejanjem, tudi zaradi negotovosti, s katero so soočeni svojci pogrešane osebe.

 

ŠTEVILO KD

 

Leto

KZ

Dokončanost kaznivega dejanja

2009

2010

2011

2012

2013

2014*

Uboj

DOKONČANO

4

3

3

6

6

6

 

POSKUS

31

24

26

28

24

7

Vsota ubojev

 

35

27

29

34

30

13

Umor

DOKONČANO

6

7

11

13

5

10

 

POSKUS

5

7

8

10

6

5

Vsota umorov

 

11

14

19

23

11

15

Skupna vsota

 

46

41

48

57

41

28

*do 7. 6. 2014


Kriminalistična preiskava Policijske uprave Novo mesto

26. februarja 2012 sta starša na Policijski postaji Dolenjske Toplice naznanila, da pogrešata svojega, takrat 22-letnega sina in da se na parkirišču trgovskega centra v Novem mestu nahaja njegov osebni avtomobil. Policisti so opravili ogled avtomobila in ugotovili, da je v vozilu več predmetov pogrešanega, med drugim so bili ob ogledu najdeni tudi vsi dokumenti od avtomobila. Stanje v vozilu ni kazalo na kakršnokoli kaznivo dejanje ali okoliščine, ki bi lahko bile povezane z izginotjem pogrešanega sina. V cilju izsleditve pogrešanega, njegovih predmetov ali sledov so novomeški policisti in kriminalisti pregledali ožje in nato še širše območje okoli trgovskega centra ter druge kraje v Novem mestu, a pri tem niso našli ničesar, kar bi lahko povezali s pogrešanim.

V nadaljevanju so opravili še več iskalnih akcij na različnih območjih, v delu porečja reke Krke, pregledani so bili tudi kraji, kjer se je pogrešani večkrat zadrževal, in kraji, ki so jih navedli posamezniki, a so bili vsi pregledi neuspešni. Pogrešani tako kljub izvedenim iskalnim akcijam na širšem območju Novega mesta ni bil najden, brez uspeha so bila tudi poizvedovanja o njegovem morebitnem zadrževanju drugod po Sloveniji in v tujini.

Policisti in kriminalisti so opravili številne razgovore z njegovimi sorodniki, sodelavci, prijatelji in znanci, na podlagi sodnih odredb smo pridobili izpise telefonskega prometa, vendar pa razloga za izginotje pogrešanega nismo uspeli ugotoviti. Na podlagi vseh zbranih obvestil in ugotovitev so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da je pogrešani žrtev kaznivega dejanja umora in da je njegovo izginotje posledica tega, zato smo skušali ugotoviti motiv za takšno dejanje.

V drugi polovici maja letos smo pridobili več informacij, ki so bistveno pripomogle, da smo 3. junija 2014 našli truplo pogrešanega v betonskem vodnjaku ob zidanici na območju Dolnjega Suhorja. Pri ogledu je bila navzoča preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Novo mesto, državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva Novo mesto in izvedenec sodne medicine. Kriminalisti in forenziki so opravili ogled in našli ter zavarovali več predmetov in tudi osebne dokumente na ime pogrešanega.

Po opravljenem ogledu je bila 4. junija 2014 na podlagi sodne odredbe opravljena obdukcija, v kateri je bila na podlagi podatkov iz kartona o zobnem statusu potrjena identiteta pogrešanega in ugotovljeno, da je bil umorjen s štirimi streli iz neugotovljenega strelnega orožja.

Istega dne v poznih večernih urah smo v Novem mestu aretirali 24-letnega osumljenca, ki je doma iz okolice Novega mesta, in zoper njega odredili 48-urno pridržanje. V nadaljevanju je bil priveden na zaslišanje na novomeško okrožno sodišče zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Umora po členu 116/I-IV Kazenskega zakonika. Osumljeni je 25. februarja 2012 v času od 1.15 ure do zgodnjih jutranjih ur v gozdu med naseljema Birčna vas in Veliki Podljuben z neugotovljenim strelnim orožjem, manjšega kalibra, na zahrbten način in iz koristoljubja vzel življenje pogrešanemu tako, da ga je večkrat ustrelil in mu prizadejal tako hude poškodbe, da je ta na mestu umrl. Po dejanju je njegovo truplo z avtomobilom prepeljal v Dolnji Suhor v občini Metlika in ga skril v vodnjak ob zidanici ter tako prikril izvršeno kaznivo dejanje. Po zaslišanju je bil zoper osumljenca odrejen pripor.

V uspešno zaključeni večletni preiskavi so sodelovali novomeški kriminalisti in policisti, preiskovalci Uprave kriminalistične policije in policisti Specialne enote Uprave za policijske specialnosti. Treba je poudariti tudi izredno korektno sodelovanje s starši pogrešanega, njim gre tudi zahvala za zaupanje, ki so nam ga v tem času izkazovali, vse v cilju najdbe pogrešanega.
 
Do sedaj zbrane informacije kažejo, da je motiv za umor dolžniško razmerje, in sicer naj bi pogrešani osumljenemu posodil nekaj tisoč evrov. Več namigovanj gre tudi v smeri, naj bi se pogrešani skupaj z osumljenim zapletel v kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, vendar dosedanja kriminalistična preiskava tega ni potrdila.

Za opisano kaznivo dejanje Kazenski zakonik predpisuje kazen zapora, in sicer najmanj 15 let.


Kriminalistična preiskava Policijske uprave Celje

14. aprila 2014 je občan obvestil policiste Policijske postaje Šentjur, da pogrešajo 62-letnega soseda, ki so ga nazadnje videli 9. aprila 2014. Policisti so istega dne, ko so dobili prijavo, vstopili v stanovanje pogrešanega, zaradi suma, da bi lahko bil mrtev, vendar pogrešanega niso našli, prav tako v stanovanju ni bilo posebnosti. Pogrešanega so iskali tudi na naslovu, kjer se je občasno zadrževal. Tudi tam ga ni bilo, prav tako tudi na tem kraju niso ugotovili posebnosti. Pogrešani se prav tako ni oglašal na svoj telefon.

Policisti so takoj začeli z zbiranjem obvestil pri sorodnikih in sosedih, z dovoljenjem svojcev so v medijih objavili tudi njegovo fotografijo.

Med zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti prišli do različnih ugotovitev, in sicer, da bi naj z vlakom odpotoval v neznano, da obstaja možnost, da bi lahko odšel v katero izmed sosednjih držav, zaradi česar smo za obveščanje zaprosili tudi tuje varnostne organe. V času iskanja so občani policistom posredovali informacije, da so pogrešanega med 18. in 30. aprilom videli na različnih krajih v Šentjurju. Zaradi tega so šentjurski policisti izvedli tudi več iskalnih akcij. Med preverjanjem telefonskih komunikacij je policija od operaterja pridobila podatke, da je bila v telefonski aparat pogrešanega, v času po pogrešanju, vstavljena tuja mobilna kartica.

Pogrešani 62-letni Šentjurčan je marca 2014 na Policijski postaji Šentjur ovadil 27-letnega soseda, ki naj bi ga povabil k sebi na večerjo, iz njegovega stanovanja pa naj bi medtem ukradel 8.300 evrov. Policisti so s 27-letnikom opravili več razgovorov, ki je zanikal tatvino denarja, kot ostali sosedje pa je tudi on potrdil, da je pogrešanega nazadnje videl 9. aprila 2014. Policisti in kriminalisti so 27-letniku predlagali poligrafsko testiranje, na kar je sicer pristal, vendar je dogovorjene termine ves čas prestavljal zaradi službenih obveznosti.

tru065 zm3. junija 2014 so stanovalci bloka, kjer je bival pogrešani, obvestili šentjurske policiste o smradu iz kletnih prostorov. Pri njihovem pregledu so policisti ugotovili, da smrad prihaja iz kleti 27-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je policistom omogočil vstop v klet. V kleti so našli v folijo zavito truplo. Policisti in kriminalisti so v nadaljevanju osumljenemu 27-letniku, ki je od februarja 2014 začasno bival v Šentjurju, odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja Umora po členu 116/I-IV Kazenskega zakonika.

tru070 zm

Ogled kraja dejanja je opravil preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča Celje, ogleda se je udeležil tudi okrožni državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva Celje, kriminalistično tehnično pomoč je preiskovalnemu sodniku nudila kriminalistična policija.

V nadaljevanju so policisti in kriminalisti opravili več ogledov ter hišno preiskavo pri osumljenem in od večjega števila občanov ponovno zbrali obvestila. Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika so na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani opravili še sodno obdukcijo.

Na podlagi vseh izvedenih ukrepov so policisti in kriminalisti ugotovili, da sta se osumljeni 27-letni državljan Bosne in Hercegovine in 62-letni oškodovanec 9. aprila 2014, okoli polnoči, v kletnih prostorih stanovanjskega bloka sprla. Do prepira je prišlo zaradi v marcu izginulega denarja. Med prepirom je osumljeni z gasilnim aparatom po glavi večkrat udaril 62-letnega Šentjurčana in ga potem, ko je obležal na tleh, odvlekel v klet, kjer mu je glavo zavil v folijo. Po dejanju je počistil klet, pokojnemu vzel predmete, ki jih je imel pri sebi in jih odvrgel v zabojnik za smeti. Mobilni telefon je v dneh po umoru, na območju Maribora, dal za zdaj še neidentificirani osebi.

Osumljeni je v dneh po umoru potoval v Republiko Avstrijo in Bosno in Hercegovino ter se občasno vračal na naslov začasnega bivanja v Šentjurju, kjer je truplo, ki ga je pustil v kleti, zavil v različne folije in vrečke ter ga polival z različnimi mili, kletne prostore pa osveževal z osvežilci zraka, da sosedje ne bi zaznali smradu. Prav tako je truplo posipal z lepilom za keramiko.

Celjski kriminalisti so 27-letnika, ki je osumljen, da je zaradi koristoljubja ubil 62-letnega soseda, ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, zaradi česar mu grozi najmanj 15 let zapora. Osumljeni je bil 5. junija 2014 priveden preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je zoper njega odredil pripor.