Sorodne objave

 

Slovenijo je zajel prvi vročinski val, zato veliko ljudi išče osvežitev tudi ob vodi in v njej. Da bi bilo poletno kopanje prijetno, a tudi varno, ne pozabite na osnovne varnostne ukrepe.

 Nasveti za večjo varnost v in ob vodi

IMG 2423

Za varnejše preživljanje prostega časa v in ob vodi, v policiji svetujemo:

  • ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode,
  • ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, ob bazenih, še najmanj pa v vodi,
  • nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, pred plavanjem se izogibajte tudi alkoholni pijači.


Policisti so letos (do 7. junija) že obravnavali dve utopitvi, v enakem obdobju lani pa tri.


V policiji zato znova opozarjamo na previdnost! Kopanje je dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju. Če se odločite za ohladitev na "črnih" ali divjih kopališčih, v gramoznicah, jezerih, rekah, bodite izjemno previdni in se zavedajte, da se tam kopate na lastno odgovornost.

Včasih se lahko zgodi nesreča tudi na domačem bazenu, ki jih ima vse več ljudi. Bazeni so prijetna osvežitev, a so lahko tudi nevarni, predvsem za otroke, ki še ne znajo plavati, saj lahko med igro mimogrede padejo v vodo.

Previdnost ni odveč niti pri hoji ob vodi, še zlasti če se sprehajate ob strmih bregovih.

Kako reševati iz vode?

IMG 2364

Če opazite, da se nekdo utaplja, ne skačite brezglavo za njim v vodo. Če niste dober plavalec, bo vaš pogum lahko zaman, reševalci pa bodo morali namesto ene osebe lahko reševati celo dve.

Utapljajočemu je bolje vreči vrv ali vejo, kot skočiti v vodo, da bi ga rešili. Junaštvo je lahko pogubno tako za utapljajočega kot za reševalca. Reševanje je izjemno velik telesni napor. Utapljajočemu se je treba približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. Če se utapljajoči oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema.

Utapljajočemu lahko življenje reši že vaš klic na center za obveščanje na številko 112 ali na policijo na številko 113.

IMG 2419

Poskrbite, da bo poletna osvežitev prijetna, a tudi varna!