Sorodne objave

 

V spomin na odločen upor miličnikov ter varovanje lastne države in svojega naroda smo si policisti za svoj praznik izbrali 27. junij. Dan policije obeležimo vsako leto. Letošnja osrednja slovesnost, s katero smo počastili osamosvojitveno vlogo slovenskih miličnikov, je bila danes, 27. junija 2014, v Policijski akademiji.

IMG 3986

Slovesnosti so se poleg vodstva policije, prejemnikov priznanj in visokih gostov udeležili tudi svojci padlih policistov, ki so izgubili življenje v vojni za samostojno Slovenijo, ter takrat ranjeni policisti.


Ob dnevu policije položili venca v spomin padlim policistom


Danes slovenska policija praznuje več kot dvajsetletno zgodovino. "V vseh teh letih smo postali dobro organizirana in učinkovita institucija. A danes žal brez sodobne opreme, brez zadostnega kadra, v starih vozilih in objektih, v katerih zamaka. /…/ Kljub temu, da policijo že kar nekaj časa poganja rezerva, smo v preteklem obdobju zabeležili lepe operativne uspehe," je v svojem govoru poudaril generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Dodal je, da "živimo v času, ko zahteve po globalni varnosti terjajo od nas bolj odločno preseganje miselnosti o 'varnosti le na lastnem dvorišču'. Svet se nezadržno manjša in meje niso nepropustne. /…/ Slovenija, na srečo, še vedno velja za državo z visoko stopnjo varnosti. Varnost pa ni samoumevna in ni zastonj. V njeno zagotavljanje je vloženega veliko dela predanih, premalo nagrajenih in s stresom obremenjenih policistov. V policijske vrste ni nihče vstopil z mislijo, da bo tam obogatel. A črpanje delovne motivacije zgolj iz občutka pripadnosti in poslanstva počasi izgublja svojo moč. /…/ Policija je zagotovo pomemben člen pri zagotavljanju varnosti, a ne edini. Veseli me, da so svoj del zaveze bolj odločno začeli izpolnjevati tudi drugi, za varnost prav tako pristojni organi."

IMG 064

Zvočni posnetek govora generalnega direktorja policije (mp3) 


Zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant. Dejal je, da bi danes, triindvajset let po osamosvojitvi, lahko rekli, da smo Slovenci bolj zadovoljni s svojo policijo kot pa smo na splošno zadovoljni s svojo državo. "Policija ne beleži takšnih vzponov in padcev, kot država, ampak je ptica stalnica na nebu. Že dolga leta uživa visok ugled državljanov, zagotavlja ljudem občutek reda, stabilnosti in varnosti. V zadnjem času pa bolj kot prej, to je treba priznati, tudi občutek, da smo pred zakonom res vsi enaki.

IMG 091

Zvočni posnetek govora ministra za notranje zadeve (mp3) 


Policija se danes ne boji nikogar, zato pa pred njo trepetajo vsi tisti, ki so okradli Slovence in jim ukradli Slovenijo. Policija je stabilna institucija s tradicijo in kakovostnim vodenjem. Kot poznavalec državne uprave to lahko rečem. /…/ Moram reči, da je bila ena od stvari, ki so me najbolj pozitivno presenetile, izjemno moderen pristop k vodenju in upravljanju. Prišel sem do spoznanja, da v policiji v resnici pri izbiri vodstvenih kadrov vlada pozitivna selekcija. /…/ Moderne metode vodenja in upravlja, uvajanja dobro praks, odpravljanje birokratskih zadev znotraj sistema, vzpostavljanje pametnih kazalnikov uspešnost. Vse to so uspehi, na katere je lahko ponosna vsaka organizacija. Zato velja vodstvu policije veliko spoštovanje in zahvala za to, da policijo vodite v pravo smer. Vendar vodje ne morejo dosegati ciljev brez sposobnih in predanih sodelavcev, zato ima zasluge za uspešnost policije vsaka policistka in vsak policist, ki se trudi in dosega pričakovane delovne rezultate. Zato vsem iskrene čestitke."

IMG 225

V letošnjem letu praznujemo 10 let sodelovanja v Europolu, okroglo obletnico delovanja pa praznuje Postaja konjeniške policije Ljubljana, ki smo jo obeležili pred kratkim. Že 66. leto nas s svojim ubranim zvokom razveseljuje Policijski orkester. Pod taktirko Tomaža Kmetiča je tudi tokrat obogatil našo slovesnost.

IMG 110

Na slovesnostih, ki v teh dneh potekajo po vsej državi, v posameznih policijskih enotah zaslužni delavci policije prejmejo priznanja za širjenje varnostne kulture ter za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti, posamezniki od drugod in druge organizacije pa znake policije za sodelovanje. Najvišja priznanja policije sta na današnji slovesnosti podelila minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

IMG 186

  • Zlati znak policije za sodelovanje sta prejela Josef Erhard iz nemške policije za odlično večletno sodelovanje na področju avtomobilske kriminalitete in Slovenska vojska za odlično večletno sodelovanje, ki nedvomno pomembno prispeva k pripravljenosti za izvajanje operativnih nalog policije. Priznanje je prevzel načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič.
  • Zlati ščit policije so prejeli Martin Poharc iz Policijske uprave Celje, Dean Jurič iz Policijske uprave Koper in Vojko Rupnik iz Policijske uprave Kranj.
  • Veliki ščit policije z bronasto zvezdo so prejeli Marjan Anzeljc iz Uprave za policijske specialnosti, Simon Velički, direktor Policijske uprave Kranj in mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana.
  • Veliki ščit policije s srebrno zvezdo je prejel Andrej Rupnik iz Službe generalnega direktorja policije.
  • Veliki ščit policije z zlato zvezdo pa je prejela Posebna policijska enota Generalne policijske uprave, v čigar imenu je priznanje prevzel njen poveljnik Rado Abutovič,
  • medtem ko je najvišje priznanje policije, strelno orožje, prejel Franc Sablič, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.

IMG 171

Današnji dan je bil hkrati dan odprtih vrat policije, kjer smo za vse udeležence proslave in obiskovalce pripravili atraktivno predstavitev slovenske policije. Veliko navdušenja je požel mimohod policistov konjenikov in njihovih plemenitih pomočnikov, pa tudi prikaz helikopterskega reševanja, kakšnega sta velikokrat opravili posadki Letalske policijske enote, ki sta s policijskim helikopterjem sodelovali pri reševanju ljudi v nedavnih poplavah v Bosni in Hercegovini.

IMG 357

IMG 7264

Kasneje si je bilo mogoče čisto od blizu ogledati, kako je videti policijski helikopter, pa tudi kako je opremljen kriminalistični kombi za preiskave krajev kaznivih dejanj, ter kakšna je npr. t. i. blinda, s katero prevažamo varovane osebe. Na ogled smo postavili tudi mobilno policijsko postajo in schengenski bus ter vozilo za nadzor hitrosti na avtocesti, t. i. provido.

IMG 537

IMG 7297

 Otroke je še posebej zanimala oprema policistov posebne policijske enote. Navduševali so se nad njihovimi čeladami, ščitniki in atraktivnimi zgodbami z varovanj različnih javnih prireditev.

IMG 549

IMG 7261

Predvsem mlajši obiskovalci pa so se najbolj razveselili policistov motoristov in fotografiranja na belo-modrih motorjih, pa policistov vodnikov službenih psov z njihovimi izurjenimi štirinožnimi prijatelji ter maskoto policista Leona.