Sorodne objave

 

Med 8. in 10. julijem 2014 so bili na študijskem obisku v slovenski policiji predstavniki makedonskega notranjega ministrstva in policije. Namen obiska je bil predvsem spoznati, kako se izobražujejo in usposabljajo slovenski policisti, in sicer tako na vstopu v ta poklic kot v času poklicne kariere.

IMG 7465

Navezujoč se na to je devetčlanska makedonska delegacija, med katerimi sta bila dva predstavnika Sveta Evrope, obiskala Policijsko akademijo v Tacnu in Vadbeni center Gotenica. Predstavili smo jim program izobraževanja za policiste in specifične programe usposabljanj ter omenili program, ki ga izvajamo za mestne redarje. Predstavili in pokazali smo jim tudi možnosti, ki jo ponuja vadbena vas za usposabljanje ne le vseh področij policijskega dela, ampak tudi usposabljanja pripadnikov drugih organizacij kot je npr. Slovenska vojska.

IMG 7464

IMG 7473 Posebej jih je zanimalo usposabljanje o policijskih pooblastilih in praktičnem postopku s samoobrambo, kar smo jim predstavili tako zaposleni, ki se s tem ukvarjamo v Policijski akademiji kot Sektorju za policijska pooblastila in preventivo v Službi generalnega direktorja policije. V povezavi s tem smo jih predstavili še primere in analize napadov na policiste ter primere pritožb nad delom policistov in kako jih rešujemo. V vseh temah je beseda tekla o spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, nanesla pa je tudi na drugo plat policijskega dela, tj. preventivo, kjer smo jih predstavili največje projekte in organiziranost tega področja dela.

IMG 7500

 Policijska pooblastila in pritožbe nad delom policistov ter preventivno dejavnost sta jim predstavila Matjaž Čuček in Marko Podlesnik, oba iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi. Goste je uvodoma pozdravil mag. Lado Bradač, pomočnik vodje Službe generalnega direktorja policije.

 

Obisk se je zaključil na Policijski postaji Ljubljana Moste, kjer smo jim razkazali prostore in jim predstavili, kako je organizirano in kako se izvaja usposabljanje za uporabo policijskih pooblastil na regionalnem in lokalnem nivoju.