Sorodne objave

 

V poostrenem nadzoru, ki bo potekal do 22. avgusta, bodo policisti izvajali nadzor na odsekih, kjer se motoristi najpogosteje pojavljajo in kjer se zgodi največ prometnih nesreč. Pozorni bodo zlasti na tiste kršitve na posameznih odsekih, zaradi katerih prihaja najpogosteje do nezgod.

DSC 4575m

Večina prometnih nesreč motoristov je še vedno povezanih s hitrostjo, nepravilnim prehitevanjem in nepravilno stranjo vožnje. Velikokrat je hitrost povezana z agresivno vožnjo motorista, kar še poveča možnost nastanka prometne nesreče.

graf1 500

V letošnjem letu je umrlo 11 (v enakem obdobju lani 15 ) voznikov motornih koles. Večina umrlih motoristov je bila povzročiteljev prometnih nesreč, v šestih primerih (od desetih) pa so bili motoristi udeleženi sami v prometnih nesrečah. V prvem polletju se je zgodilo 250 (254) prometnih nesreč z udeležbo motoristov, 56 (39) se jih je hudo telesno poškodovalo, 130 (154) pa lahko telesno poškodovalo. 

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije je predstavil tiste odseke cest, na katerih so se v zadnjih letih najpogosteje smrtno ali huje telesno poškodovali motoristi in obenem predstavil načrtovane policijske preventivne aktivnosti.

IMG 8224 500

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3) 
iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi:


Več statističnih podatkov  

motoristi dmrm

K varni vožnji, predvsem pa cestam in razmeram prilagojeni hitrosti pa je pozval tudi komentator prvenstva Moto GP Gaber Kržišnik.

IMG 8204

Zvočni zapis izjave Gabra Kržišnika (mp3) 


DSC 4574mKljučnega pomena za varno vožnjo pri voznikih motornih koles je poznavanje prevoznega sredstva, način vožnje, zaščitna oprema in ravnanje posameznika. Dobro obvladovanje motornega kolesa, pravilna uporaba zaščitne opreme, pravilno ravnanje udeleženca ni samo po sebi umevno in ni pogojeno s pridobitvijo vozniškega dovoljenja.


Nasveti za večjo varnost motoristov

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti!