Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč so pristojne institucije opozorile na pomen varnosti v cestnem prometu. Konference se je udeležil tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki je poudaril, da lahko za lastno varnost največ storimo udeleženci sami.

foto

Na današnji uvodni novinarski konferenci so sodelovali Jeannot Mersch, predsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, Stanislav Veniger, generalni direktor policije, Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, Dejan Vidic, Generalni sekretar Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

plakatGeneralna skupščina Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR), ki vsako leto poteka v drugi državi, tokrat v organizaciji Zavoda varna pot poteka v Ljubljani med 19. in 21. septembrom 2014.

Na skupščini, ki letos poteka pod geslom Uči se od včeraj, živi za danes, upaj za jutri (Albert Einstein), bo 33 delegatov iz 18 držav, ki so predstavniki nacionalnih združenj, obravnavalo različne tematike, povezane s področjem varnosti cestnega prometa, njihovimi posledicami in predlogi ter pobudami za izboljšanje stanja v EU in posameznih državah, izmenjavi primerov dobrih praks, aktivnostim ob prihajajočem Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki bo novembru, ter pregledom stanja na področju pravic, sodnih postopkov ipd.

Pristojne institucije že leta vlagamo veliko znanja, truda in izkušenj v krepitev prometne varnosti. Kljub vsem naporom pa ostajajo prometne nesreče žal realnost sodobnega časa, kar je ob čedalje bolj razvejani infrastrukturi, čedalje večjemu številu vozil in čedalje hitrejšemu tempu življenja tudi razumljivo. "Policisti si z različnimi aktivnostmi in ukrepi, ki so nam kot pristojnemu organu na voljo, prizadevamo, da bi prometne nesreče uspešno preprečevali. Narava teh ukrepov žal narekuje tudi nekatere represivne aktivnosti, ki med ljudmi niso najbolj priljubljene. Še posebej tiste, ki prekrškarje udarijo tudi po žepu. Žal pa v javnosti pogosto ostane spregledano, da so prav vse aktivnosti policije vedno, poudarjam, vedno namenjene zagotavljanju varnosti. In da so kaznovani zgolj tisti, ki to varnost ogrožajo. Cilj večine ukrepov je namreč vplivati na voznika, da spremeni svoje ravnanje v prometu in svoj odnos do soudeležencev, ki jih z nespametnim ravnanjem lahko ogroža. S policijskim nadzorom lahko naredimo veliko, nikakor pa ne vsega. Zato so izjemno pomembni vzgoja, proces usposabljanja za voznika, in seveda, če to ne zadostuje, tudi visoke kazni," je na današnji novinarski konferenci dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Posameznik sicer ne more vplivati na vse prometne okoliščine, obstajajo pa dejavniki tveganja, na katere lahko voznik še kako vplivamo, a žal se tega premalokrat zavedamo. "Jezí in žalostí me dejstvo, da najpogostejši vzrok najhujših prometnih nesreč že leta ostaja hitrost. Kot pomemben soovzrok se pojavlja tudi alkohol, ki je prisoten pri kar petini povzročiteljev vseh smrtnih prometnih nesreč! Varnostni pas je najučinkovitejša naprava za zaščito potnikov in nam lahko reši življenje, pa ga še vedno marsikdo ne uporablja. Veliko življenj bi ohranili, če bi zgolj malo popustili stopalko za plin. Če bi bili med vožnjo le malo bolj zbrani in ne bi hkrati počeli še tisoč drugih stvari. Če bi se pripeli, še preden vžgemo motor. In če bi znali kritično oceniti svoje psihofizične zmogljivosti, preden se usedemo za volan," je še dodal Veniger in dejal, da moramo prav vsi prevzeti odgovornost za svoja dejanja in presekati miselnost, da bodo za našo varnost skrbeli drugi, da je to stvar institucij in ne posameznikov. "Ni ga namreč zakona na svetu, ki bi dokončno preprečil najhujše prometne nesreče. Največ lahko za svojo varnost naredimo prav udeleženci sami!"