Sorodne objave

 

Vodstvo srbske kriminalistične policije je med 23. in 26. septembrom 2014 z roko v roki s slovenskimi kolegi načrtovalo reforme v pregonu organiziranega kriminala.

Aktivnost je potekala v Srbiji, večinoma na področju Policijske uprave Užice. Gre za nadaljevanje uspešnega študijskega obiska srbskih kolegov v Sloveniji.

Za uspešno izvedbo reform pri približevanju EU na področju notranjih zadev in njihovo trajnost je potrebna ustrezna uporaba orodij strateškega upravljanja. Z namenom krepitev zmogljivosti na tem področju so slovenski in srbski kolegi z nalogami vodenja dela kriminalistične policije skupaj uporabili modele upravljanja sprememb v pogojih srbskih razmer in s slovenskimi izkušnjami pri reformah v procesu približevanja.

20140924 094700

Modeliranje izkušenj je vodila uveljavljena strokovnjakinja za strateško upravljanje v policiji, sicer zunanja sodelavka, dr. Tatjana Dragovič. Predstavniki srbske kriminalistične policije so ocenili, da so slovenske izkušnje v identifikaciji in uvajanju sprememb, kakor tudi uporabljena metodologija dobrodošle, in relevantne za Srbijo. Programska direktorica Centra za evropkso prihodnost (CEP) Andreja Dolničar Jeraj pa je izrazila upanje, da se bo uspešno zastavljeno delo in sodelovanje nadaljevalo tudi v letu 2015.

20140924 125024

 Strokovnega srečanja so se udeležili direktor Nacionalnega preiskovalnega urada v Upravi kriminalistične policije Darko Majhenič ter Davor Pešić in Tomaž Peršolja, oba iz Uprave kriminalistične policije.


Predstavniki obeh držav so se seznanili tudi z delom Policijske uprave Užice, kjer jih je sprejela tamkajšnja direktorica Dragica Jevtović s sodelavci, in obiskali Kriminalistično-tehnični center Užice.

Projekt je del stalne in uspešne podpore Republike Slovenije Republiki Srbiji oziroma Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije. Reforma notranjih zadev je pomembna za Srbijo pri približevanju EU, saj je prav reforma na področju pregona organiziranega kriminala, pravosodja, svobode in varnosti izpostavljena kot prioritetna reforma Srbije za članstvo EU.

Projekt, ki se izvaja v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo Republike Slovenije ter ob podpori Veleposlaništva Republike Srbije v Ljubljani, je del programskih aktivnosti, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje. 

Foto: CEP