Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci smo predstavniki Generalne policijske uprave in PU Novo mesto povedali več o uspešno zaključeni kriminalistični preiskavi kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete, v kateri so policisti 30. novembra in 1. decembra 2009 prijeli 12 osumljencev.

001

Na novinarski konferenci so sodelovali Roman Kržan, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU, in Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.


Zvočni posnetek izjav na novinarski konferenci (mp3) 


Kot so pojasnili, so kriminalisti že v letu 2008 ugotovili, da se je na območju Dolenjske in Bele krajine oblikovala organizirana kriminalna združba.

Člani kriminalne združbe so organizirali in izvrševali kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in kazniva dejanja ponarejanja denarja.

Pri izvrševanju kaznivih dejanj so bili zelo previdni, nezaupljivi, dobro organizirani, z natančno določenimi nalogami. Zoper posamezne člane kriminalne združbe so policisti v preteklosti že podali kazenske ovadbe zaradi različnih kaznivih dejanj. Nekateri člani združbe so bili že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni.

Osumljenci so se pri izvrševanju kaznivih dejanj povezali z državljani Hrvaške in Srbije. V okviru mednarodnega policijskega sodelovanja so kriminalisti zato sodelovali s hrvaško in srbsko policijo.

Pri preiskavi so kriminalisti izvajali tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe vse do 1. decembra 2009, ko so v zaključni akciji prijeli člane kriminalne združbe, in sicer so bili 30. novembra in 1. decembra 2009 zaradi različnih kaznivih dejanj prijeti: 34-letni moški iz Metlike, 51-letni moški z začasnim prebivališčem v Metliki, 29-letni moški iz Metlike, 23-letni moški iz Škocjana, 25-letni moški iz Škocjana, 29-letni moški iz Novega mesta, 31-letni moški iz Novega mesta, 36-letni moški iz Črnomlja, 18-letni moški iz Črnomlja, 22-letni moški iz Ljubljane, 25-letni moški iz Ljubljane in 24-letni moški iz Ljubljane.

Kriminalisti so skladno z Zakonom o kazenskem postopku odredili pridržanje za vseh 12 osumljencev. Štiri med njimi so privedli k preiskovalnemu sodniku. Od začetka izvajanja ukrepov zoper člane kriminalne združbe so kriminalisti evidentirali in podali več kazenskih ovadb za skupaj 70 kaznivih dejanj.

Na podlagi odredbe so opravili več hišnih preiskav na območju Dolenjske in Bele krajine. Pri 11 hišnih preiskavah, ki so jih policisti in kriminalisti opravili na naslovih osumljencev na območju policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana, so našli in zasegli naslednje predmete, za katere obstaja sum, da izvirajo iz kaznivih dejanj oz. so jih storilci uporabili pri storitvi kaznivih dejanj:

- večje število mobilnih telefonov s pripadajočimi SIM karticami,
- pištolo znamke Crvena Zastava M57 s 6 naboji kalibra 7,65 mm,
- dva naboja,
- hladno orožje bokser,
- 150 gramov prepovedane droge konoplje,
- zavoj neznane snovi bele barve (sum na prepovedano drogo kokain),
- večje število registrskih tablic, ki niso bile nameščene na vozilih,
- napravo za preverjanje pristnosti bankovcev,
- 10 bankovcev za 100 evrov, 1 bankovec za 50 evrov in 80 bankovcev za 20 evrov.


Kazniva dejanja, ki so jih člani kriminalne združbe izvrševali s področja prepovedanih drog

Kriminalisti so evidentirali 59 kaznivih dejanj zoper člane združbe, za katere je obstajal utemeljen sum, da izvršujejo kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (186. člen Kazenskega zakonika).

V času, ko so se izvajali preiskovalni ukrepi, so člani združbe preprodali najmanj 4,8 kg konoplje. Policisti so zasegli 559,4 gramov konoplje in ovadili 5 osumljencev. Policisti so zasegli še 1,05 kg kokaina.


Kazniva dejanja prepovedanega prehoda čez državno mejo

Kriminalisti so ovadili 7 osumljencev 6 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (308. člen Kazenskega zakonika).

Osumljenci so v času, ko so se izvajali preiskovalni ukrepi, čez državno mejo ilegalno prepeljali najmanj 15 oseb. 9 državljanov Srbije in Črne gore so policisti prijeli pri prepovedanem prehodu čez državno mejo. Osumljenci so tujce prevažali iz Hrvaške preko Bele krajine, Novega mesta, Žužemberka in Ljubljane v Italijo. Za prevoz posamezne osebe so prejeli plačilo več kot 1.000 evrov.


Kazniva dejanja ponarejanja denarja

Kriminalisti so evidentirali dve kaznivi dejanji ponarejanja denarja (243. člen Kazenskega zakonika) in ovadili 3 osumljence, pri tem pa zasegli en bankovec za 100 evrov in tri bankovce za 20 evrov.


Obravnavani prekrški in kazniva dejanja s področja organizirane kriminalitete - statistični podatki za območje PU Novo mesto  



Slovenska policija z mednarodnim policijskim sodelovanjem uspešno v boju zoper organizirano kriminaliteto

Po besedah Slavka Koroša, vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, je med opisano kriminalistično operacijo potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnimi organi tujih držav, predvsem s Hrvaško in Srbijo. Dejal je, da so bile aktivnosti in ukrepi medsebojno usklajeni, izmenjevali smo si pomembne informacije, predvsem pa je pomembno dejstvo, da smo - še zlasti pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja ilegalnih migracij - sledili verigi organizirane kriminalne združbe iz države izvora proti ciljnim državam Zahodne Evrope.

25. novembra 2009 so srbski varnostni organi na območju Novega Sada in Beograda odvzeli prostost štirim osebam, osumljenim kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Prijete osebe so v letu 2009 delovale kot kriminalna združba, ki je s pomočjo ponarejenih dokumentov in zadrževanjem pristnih osebnih dokumentov ter s silo zadrževala dekleta, ki so morala nuditi spolne usluge za plačilo. Kriminalna združba je dokumente ponarejala sama, prav tako pa državljane Srbije za plačilo ilegalno ?sprovajala? preko Hrvaške v Slovenijo in naprej v zahodnoevropske države. Tudi hrvaški varnostni organi so pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj s področja prometa s prepovedanimi drogami in ilegalnimi migracijami v tem času zoper člane kriminalne združbe zbrali dokaze in podali ustrezne kazenske ovadbe.

Ob tej priložnosti se je Koroš zahvalil varnostnim organom iz Hrvaške in Srbije za odlično sodelovanje. Zavedamo se, da mednarodni organizirani kriminal že dolgo ne pozna meja, s predstavljenimi ukrepi pa smo nedvomno pomembno prispevali k boju zoper tovrstno organizirano kriminaliteto v tej regiji.


Obravnavani prekrški in kazniva dejanja s področja organizirane kriminalitete - statistični podatki za Republiko Slovenijo