Sorodne objave

 

Kolo postaja vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo. Število kolesarjev, ki uporabljajo kolo za rekreacijo, in tistih, ki ga uporabljajo kot alternativno prevozno sredstvo, se povečuje. Kolesarji pa žal še vedno ostajajo med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu. Projekt Varno na kolesu, ki se mu pridružuje tudi policija, je namenjen učencem in učenkam osnovnih šol, ki v letošnjem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit.

IMG 5274

 Na današnji novinarski konferenci so več o projektu povedali (z leve): Aleš Kalan, generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije, Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin, in mag. Igor Velov, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa.

IMG 5329

Razpis Varno na kolesu je v prvi vrsti usmerjen k najmlajšim, ki se v novi vlogi šele vključujejo v cestni promet. V šolskem letu 2014/2015 se je razpisu pridružilo 65 osnovnih šol oziroma okoli 2.000 otrok iz vse Slovenije. Učenci bodo med šolskim letom ob obravnavanju kolesarske tematike, vse do konca marca 2015, osvajali nova znanja, spoznavali cestnoprometna pravila in pomen varnosti.

Sodelovanje učenk in učencev ter njihovih mentorjev v razpisu poteka v okviru treh različnih obveznih sklopov nalog ter dveh izbirnih, s pomočjo katerih bodo otroci na ustvarjalen in kreativen način spoznavali varne kolesarske poti v svojih krajih, se seznanili s pomenom prometne varnosti, spoznavali popolno kolesarsko opremo s poudarkom na pomenu nošenja kolesarske čelade ter odkrivali priložnosti za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa, ki jo ponuja vožnja s kolesom.

Delo in trud otrok bosta ob zaključku razpisa nagrajeni, njihove izdelke pa bo po vsakem končanem sklopu ovrednotila strokovna komisija v sedemčlanski sestavi.

IMG 5264

Da je kolesarska tematika, še posebej med otroki, vsekakor vredna obravnave in aktivnega pristopa, dokazuje tudi prometna statistika. Po podatkih, ki jih je na predstavitvi podal Matjaž Leskovar, je bilo v prometnih nesrečah v prvih osmih mesecih letošnjega leta na slovenskih cestah udeleženih 996 kolesarjev, kar je 5 % več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo kar 539 kolesarjev tudi povzročiteljev prometnih nesreč in v teh prometnih nesrečah je 10 kolesarjev umrlo, 134 pa se jih je hudo telesno poškodovalo. V letu 2013 so bili kolesarji udeleženi v 7 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji, od tega v kar 14 % smrtnih prometnih nesreč in v 25 % nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

"Pozdravljamo sodelovanje in skupna prizadevanja v okviru razpisa Varno na kolesu, saj ob velikem številu šol, ki so se v tem šolskem letu ponovno odločile za sodelovanje, dobivamo potrditev, da so vsebine učiteljem v pomoč pri izvajanju priprav na kolesarski izpit, učencem pa priložnost za poglabljanje svojih znanj. Preventiva in vzgoja sta zagotovo prvi korak na poti k zastavljenim ciljem," je na predstavitvi poudaril Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.

Javna agencija RS za varnost prometa si s številnimi programi prizadeva za osveščanje kolesarjev in promocijo kolesa kot okolju in zdravju prijaznega prevoznega sredstva. "Vzpostavljanje kolesarske kulture, ob doslednem spoštovanju cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu ter na drugi strani zagotavljanje boljših cestnoprometnih pogojev, so tisti ključni elementi, ki bodo dolgoročno zagotavljali več varnosti kolesarjev na naših cestah," pa je na današnjem srečanju poudaril mag. Igor Velov, vršilec dolžnosti Javne agencije RS za varnost prometa.

Varno kolesarjenje je ena izmed temeljnih vizij Kolesarske zveze Slovenije (KZS), krovne organizacije, ki pod svoje okrilje združuje kolesarske klube v Sloveniji in si med drugim, kot je poudaril Aleš Kalan, njen generalni sekretar, prizadeva za dvig kolesarske kulture in večjo varnost na cestah. "Kolesarjenje predstavlja enega izmed bazičnih športov, primarno obliko gibanja in kolo je postalo igrača vsakega otroka, zato z velikim veseljem podpiramo tovrstne akcije. Sami si med drugim prizadevamo za uvedbo kolesarskih poligonov po številnih šolah in krajih, saj bomo tako otrokom lahko omogočili ustrezno vadbo ter izkušnje s kolesom."

Več informacij o projektu najdete na spletni strani www.varnonakolesu.si.