Sorodne objave

 

Tudi v jesenskem in zimskem času je hoja po gričih, hribih in gorah privlačna. Marsikdo lep dan izkoristi za izlet v hribe. Preden se odpravite na pohajkovanje po višjih in nižjih vzpetinah, pa se na pot ustrezno pripravite, da bo ta čim bolj udobna in varna. Cilj naj bosta užitek na poti in srečna vrnitev v dolino, ne (le) osvojitev vrha!

Veliko družin s šolarji se bo med krompirjevimi počitnicami odpravilo na izlet v hribe, kjer pa se že začenjajo zimske razmere, zato je potrebna dodatna previdnost. Prav tako velja, da obisk gora z otroci zahteva veliko pozornosti in prilagajanja.

Ne smemo pozabiti, da je v gorah previdnost potrebna celo leto. Tudi ustrezna oprema, psihofizična kondicija in izkušnje so tisto, kar lahko olajša vzpon in celo prepreči poškodbo. Poskrbite, da bo izlet v gorski svet varen. Izbirajte takšne poti, ki so primerne vaši psihofizični pripravljenosti in ne pozabite na ustrezno opremo. Svetujemo, da se v gore ne odpravite sami. Če nimate veliko izkušenj, pa se pridružite organiziranemu pohodu pod vodstvom izkušenih gornikov.

Gore2

Če se zgodi, da poti ne (z)morete končati, vzpon prekinite, saj ni nič pomembnejšega od skrbi za svoje zdravje.

Če ocenite, da potrebujete pomoč strokovnih služb, pa ne oklevajte, ampak pokličite pomoč na številki 112 ali 113. Pristojne službe v gorah na leto posredujejo približno 400-krat, njihovo hitro posredovanje pa vam lahko reši življenje. Najpogostejši vzrok za nesreče v gorah so zdrsi in padajoče kamenje. V zimskih razmerah oz. ko zapade sneg, pa je treba upoštevati tudi nevarnost plazov.

Kot pravi vrhunski alpinist Klemen Premrl, lahko veliko nesreč preprečimo že z upoštevanjem osnovnih pravil gorništva. Pred vzponom je treba preveriti vremensko napoved, pot in oceniti, ali pot zmoremo. Prepričati se je treba tudi, ali imamo s seboj vso potrebno opremo. Pred odhodom poskrbite za ustrezno obutev, topla in rezervna oblačila, pijačo in hrano z visoko energijsko vrednostjo, s seboj vzemite mobilni telefon in osebni komplet prve pomoči.

Med nujno opremo pohodnika sodi kakovosten nahrbtnik. Tega lahko z malo sreče osvojite s sodelovanjem v naši nagradni igri. Srečni izžrebanec bo nahrbtnik prejel iz rok vrhunskega alpinista Klemena Premrla, s katerim bosta obiskala Letalsko policijsko enoto, kjer jima bodo gorski policisti in policisti letalci predstavili svoje zanimivo delo in opremo.


Sprašujemo vas, kateri je najvišji vrh Karavank in koliko je visok?

Odgovor do 5. novembra pošljite na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Vrh vzpetine je le vmesna postaja. Cilj je varna vrnitev domov. Naj obisk gora ostane lep spomin na druženje z najbližjimi, prijatelji in na lepe razglede, ki jih je ustvarila narava.

Varen korak in srečno pot!

 

Več preventivnih nasvetov najdete na spletnih straneh policije:

Pomembne informacije o razmerah v hribih najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije.