Sorodne objave

 

Danes je na koprski policijski upravi potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili odkritje in zaseg 175 kg kokaina. Policisti so prepovedano drogo odkrili med poostrenim nadzorom vozil, oseb in prtljage, in sicer pri 39-letnem srbskem vozniku tovornega vozila. V primeru prodaje na drobno bi vrednost zaseženega kokaina narasla tudi do 14 milijonov evrov.

O spremenjenih prometnovarnostnih razmerah na slovenskih avtocestah in odzivu policije je spregovoril Tomaž Čehovin, vodja Sektorja uniformirane policije PU Koper. Z dograditvijo avtocestnega omrežja, uvedbo vinjetnega načina cestninjenja ter vstopom Slovenije v evropske integracije, sta se znatno povečala tranzitni tovorni promet in promet osebnih vozil. Slovenska policija je morala novim razmeram slediti z ukrepi, ki zagotavljajo ustrezno prometno varnost in mobilnost na avtocestnem omrežju, hkrati pa se je usmerila v odkrivanje in preprečevanje cestnega kriminala.

Za večjo učinkovitost poostrenih nadzorov na avtocestnem križu je bilo treba delo policije ustrezno organizirati in način dela uskladiti z vsemi ostalimi pristojnimi službami. Na podlagi sprotnega ocenjevanja varnostnih razmer policija izvaja več vrst poostrenih nadzorov: slaba prometna varnosti na določenih avtocestnih odsekih, meritve hitrosti iz nadvozov avtocest, nadzor prometa v povezavi z odkrivanjem cestnega kriminala in nedovoljenih migracij ter nadzor tovornih vozil in avtobusov na avtocestah. Za spremljanje kršitev voznikov tovornih vozil med vožnjo pa se uporablja tudi posebej opremljeno službeno vozilo.

Najpomembnejši je enoten pristop pri odkrivanju kršitev, za katere so pristojne posamezne službe. Praviloma se v poostrene nadzore vključijo cestninski nadzorniki, FURS, podjetje Cestel, ki opravlja tehtanja in druge meritve na vozilih, skratka obveščen in zaželen je širok spekter nadzornikov. Sedanje izkušnje kažejo, da je tak pristop zelo učinkovit in uspešen. 

Tudi v zadnjem poostrenem nadzoru je bilo vključenih več policistov in kriminalistov iz različnih policijskih postaj PU Koper in specializirane prometne enote iz Generalne policijske uprave. Sodelovali so tudi cestninski nadzorniki, FURS in podjetje Cestel, ki so ugotovili nekaj kršitev pri izvajanju svojih pooblastil.

IMG 0106

Odkritje in zaseg 175 kg kokaina

Potek odkritja in zasega 175 kg prepovedane droge kokain je predstavil Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper.

Policisti Policijske uprave Koper so 18. novembra 2014 v okviru načrtovanega poostrenega nadzora opravljali kontrolo vozil, oseb in prtljage na avtocesti A3, na počivališču Povir v smeri Ljubljane. V sklopu tega nadzora so bila vsa vozila iz avtoceste, z zaporo ceste, preusmerjena na počivališče Povir.

Ob 9.35 uri so ustavili tovorno vozilo znamke Renault s priklopnim vozilom registrskega območja Celje, ki ga je vozil 39-letni državljan Srbije. Policisti so pri kontroli dokumentacije vozila in voznika ugotovili več kršitev cestnoprometnih predpisov in predpisov zakona o tujcih in izvedli ustrezne postopke. Opravili so tudi pregled vozila po določilih Zakona o nadzoru državne meje in pri tem uporabili tudi službenega psa za odkrivanje in prepoznavanje prepovedanih drog.

Vozilo je bilo na kraju pregleda prezračeno in vizualno pregledano. Pri pregledu voznikove kabine je pričel službeni pes intenzivno ovohavati in značilno nakazovati prisotnost vonja po prepovedani drogi. V predelu voznikove kabine, kjer se nahaja ležišče, sta bili najdeni dve večji potovalni torbi iz blaga, v katerih se je nahajalo večje število paketov, ki so bili oviti v gumijaste embalaže različnih barv.

V prvi potovalni torbi se je nahajalo 14 paketov kvadratne oblike, v drugi potovalni torbi pa še 12 paketov kvadratne oblike. Zaradi suma, da se v najdenih paketih nahaja prepovedana droga, so bili vsi predmeti zaseženi vozniku tovornega vozila.

Vsebino zaseženih paketov so koprski kriminalisti še istega dne preliminarno testirali. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v 14 paketih prve torbe nekaj več kot 35 kilogramov, v 12 paketih druge torbe pa nekaj več kot 33 kilogramov bruto teže prepovedane droge kokain. Skupno je bilo tako odkritih in zaseženih približno 68  kg kokaina. 

IMG 0361

Zaradi utemeljenega suma, da je 39-letni voznik tovornega vozila storil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. odstavku 186 čl. Kazenskega zakonika (KZ-1), je bila osumljenemu na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku (ZKP) odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

Po zaključenem pregledu omenjenega tovornega vozila je vodnik službenega psa opravil še pregled širše okolice. Pri tem je ob desnem robu parkirnega prostora počivališča bencinskega servisa opazil tovorno vozilo znamke Man celjskega registrskega območja. Na travnatem robu v neposredni bližini priklopnika so bili najdeni zapuščeni štirje črni nahrbtniki in športna torba ter kontaktni ključi tovornega vozila. Najdene nahrbtnike in športno torbo je službeni pes pričel ovohavati in ponovno značilno nakazovati prisotnost vonja po prepovedani drogi.

Kraj najdbe zapuščene prtljage so policisti zavarovali in opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Ugotovljeno je bilo, da se v najdenih nahrbtnikih in torbi nahaja skupno 48 paketov kvadraste oblike, ovitih v gumijaste embalaže različnih barv in velikosti. Odvrženi kontaktni ključi pa so pripadali v neposredni bližini parkiranemu tovornemu vozilu, ki je bilo zapuščeno, še vedno pa so bile prižganimi lučmi, vrata voznikove kabine pa le priprta.

Tudi vsebino teh zaseženih paketov so koprski kriminalisti preliminarno testirali. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v 48 paketih nekaj več kot 107 kilogramov bruto teže prepovedane droge kokain.

Obe tovorni vozili sta bili po odkritju prepovedanih drog zapečateni in v nadaljevanju postopka detajlno pregledani na podlagi odredb Okrožnega sodišča iz Kopra za izvedbo hišnih preiskav. Pri preiskavah obeh tovornih vozil prepovedanih drog ni bilo najdenih, najdeni in zaseženi pa so bili predmeti, ki bodo predmet dodatnih analiz in poizvedb, zaradi ugotavljanja izvora prepovedane droge, poti, po kateri je bil kokain pripeljan na ozemlje Slovenije ter končne postaje zasežene prepovedane droge.

Iz do sedaj zbranih ugotovitev izhaja, da sta najmanj dva osumljena voznika dveh tovornih vozil, ki sta last istega podjetja s sedežem na območju Štajerske, opravljala naročen prevoz sadja na relaciji Španija - Slovenija. Osumljena sta očitno izkoristila legalen prevoz za prevzem večje količine kokaina na ozemlju Španije, pri tem pa sta bila prestrežena v Sloveniji med izvajanjem poostrenega nadzora. Državljan Srbije, voznik prvega tovornega vozila je bil odkrit v postopku s koprskimi policisti, najmanj en še neznani storilec, voznik drugega tovornega vozila, pa je očitno ob zaznavi izvajanj poostrene kontrole vozilo očitno zapustil in zbežal neznano kam. Pred tem je verjetno iz vozila odvrgel nahrbtnike in torbo s kokainom.

Koprski kriminalisti v sodelovanju z Upravo kriminalistične službe Generalne policijske uprave nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti s ciljem prijetja drugega voznika tovornega vozila ter identifikacijo dejanskega prejemnika in lastnika prepovedane droge. Poizvedbe in zbiranje dokazov za identifikacijo pošiljatelja kokaina pa nadaljujemo v sodelovanju z Europolom in policijami drugih držav na relaciji prevoza.

IMG 0353

Skupno je bilo tako zaseženih približno 175 kg bruto teže prepovedane droge kokain, katerega cena se na ilegalnem tržišču giblje med 5 in 7 milijonov evrov. V primeru prodaje na drobno, bi vrednost zaseženega kokaina narasla tudi do 14 milijonov evrov.

Koprski kriminalisti so 19. novembra 2014 zoper 39-letnega državljana Srbije in še najmanj enega neznanega storilca na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo  zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. odstavku, 186. člena Kazenskega zakonika. Državljan Srbije je bil istega dne priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Koper, ki zoper osumljenca odredil sodni pripor. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 1 do 10 let.

</p>